Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Voorgenomen fusie thyssenkrupp en Tata Steel van de baan

Tata Steel en thyssenkrupp zien af van de geplande joint venture van hun Europese staalactiviteiten. De beslissing volgt op de verwachting van de beide ondernemingen dat de Europese Commissie hun gezamenlijke onderneming gaat blokkeren. De concern hebben het besluit via persverklaringen op hun websites officieel bekend gemaakt.

« terug naar Nieuws

In juni vorig jaar maakten beide partijen hun fusieplan bekend. Ze hadden nog goedkeuring nodig van de Europese mededingingsautoriteit. Afgelopen vrijdag (10 mei) voerden de beoogde fusiepartners overleg met de Europese Commissie. Hierbij gaf de commissie blijk van aanhoudende bezorgdheid over de samenvoeging.

De Europese Commissie heeft verbetervoorstellen van thyssenkrupp en Tata Steel op het fusieplan onlangs aan een nieuwe markttoets onderworpen. Het resultaat heeft de bezorgdheid van de commissie niet weggenomen, hoewel de staalconcerns vinden dat ze vergaande concessies hebben gedaan.

De Europese Commissie moet nog komen met een officiële reactie op de voorgenomen fusie. Dat gebeurt vóór 17 juni a.s. De partners wachten daar echter niet op en hebben op grond van het gesprek met de commissie de fusie afgeblazen.

Wat nu?

Nu de fusie van de baan is, zal de raad van bestuur van thyssenkrupp AG aan haar raad van commissarissen voorstellen om de geplande splitsing in twee onafhankelijke ondernemingen niet door te voeren. In plaats daarvan zal het concern zich fundamenteel heroriënteren om de operationele prestaties te verbeteren. Als onderdeel van deze nieuwe strategie zal de raad van bestuur ook een beursgang van Elevator Technology aan de raad van commissarissen voorleggen. De boekwinsten, verwacht van de fusie met Tata Steel, blijven uit. Mede daarom verwacht het concern voor dit jaar een netto-verlies te moeten schrijven.

Tata Steel zag de alliantie met thyssenkrupp als belangrijke injectie voor een duurzame portefeuille in Europa. De onderneming blijft zich hier onverminderd voor inzetten. Momenteel vindt ongeveer tweederde van de ondernemingsactiviteiten plaats in India. Het concern verwacht dat de winstgevendheid blijft groeien, onder meer door de ingebruikname van de staalfabriek Kalinganagar.

Nu thyssenkrupp al een andere weg is ingeslagen, beschikt Tata Steel Europe over vier toekomstscenario’s, zo laat het FD weten.

Het eerste scenario is het lijmen van de breuk met de Duitsers. Dit scenario lijkt zeer onwaarschijnlijk. Gelet op de recente verklaring van thyssenkrupp-topman Guido Kerkhof lijkt de beslissing om de fusie te annuleren, nu niet meer terug te draaien. Bovendien bekijkt Tata Steel al alternatieven.

Tweede optie: een nieuwe Europese fusiepartner zoeken. Voordat Tata Steel en thyssenkrupp elkaar vonden, was Tata Steel al in gesprek met enkele Europese spelers. De fusiewens lijkt nog steeds actueel. De overcapaciteit moet uit de markt. Daarom ligt samengaan met partijen buiten Europa minder voor de hand.

Een derde mogelijkheid is om alleen verder te gaan, op de huidige schaal. Ook al druist ’t mogelijk in tegen de wens van de top van de onderneming in India, Tata Steel zou ook kunnen afzien van een samenwerking met een andere staalfabrikant. De staalfabriek in IJmuiden is nog altijd winstgevend.

Scenario vier, aldus het FD, is snijden in de Britse activiteiten van het concern. Tata Steel’s topmannen Thachat Viswanath Narendran en Koushik Chatterjee lieten afgelopen vrijdag desgevraagd weten dat ’t nu nog te vroeg is om uitspraken te doen over de Britse activiteiten.

  • Foto: LA-hal van Tata Steel in IJmuiden voor opslag van rollen staal. De hal, vlakbij de dompelverzinklijnen, sinds begin deze maand operationeel.