Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Waterbouwkundig ingenieur Bas Reedijk wint Prins Friso Ingenieursprijs

ir. Bas Reedijk, afdelingshoofd Water bij BAM Infraconsult, heeft de Prins Friso Ingenieursprijs in de wacht gesleept. Daarmee mag hij het jaar 2020 door als Ingenieur van het Jaar. Bas kreeg de prijs uitgereikt tijdens de Dag van de Ingenieur, 4 maart jl. in de Oude Bibliotheek Academy in Delft.

« terug naar Nieuws

Voor het eerst is de geschiedenis (KIVI heeftt de prijs tot op heden zes keer uitgeschreven) gaat één ingenieur aan de haal met zowel de prijs van de vakjury als de prijs van het publiek.

De vakjury, onder aanvoering van Micaela dos Ramos (KIVI), prijst Reedijk als bevlogen ingenieur die jonge vakgenoten inspireert en – naast praktische toepasbaarheid – óók oog heeft voor de esthetische, klimatologische en ecologische aspecten van zijn werk.

Bas Reedijk (57) is onder meer nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling en aanleg van flexibele kribben: stenen dammen die het water in goede banen leiden. Door de dammen houdt een rivier een diepe vaargeul en vormen zich geen ongewenste zandbanken.

De kribben die hij bij BAM Infraconsult heeft ontworpen, zijn opgebouwd uit kruisvormige blokken beton, die goed in elkaar haken. Ze laten het water deels door en dat is goed voor de waterflora en voorkomt bepaalde vormen van erosie. Ook zijn ze relatief gemakkelijk te verplaatsen. ‘Onze kribben maken het makkelijker om ze aan te passen aan de eisen die de klimaatverandering met zich meebrengt’, aldus Reedijk uit. ‘Een variant op dit type betonblokken wordt nu ook gebruikt om de Afsluitdijk te verzwaren, eveneens uit voorzorg tegen de klimaatverandering.’

Reedijk toonde zich aangenaam verrast met de prestigieuze prijs: 'Het is een hele eer om hier te mogen staan en al helemaal om deze prijs in ontvangst te nemen. Ik heb het werk natuurlijk niet alleen gedaan, je doet zoiets met een team. Het is ook een eer dat we de Afsluitdijk, het ontwerp van Lely, met onze blokken hebben mogen versterken.'

Winnaar Bas Reedijk in gesprek met twee hooggeplaatste gasten op de Dag van de Ingenieur: prinses Beatrix en prinses Mabel. De prijs is vernoemd naar Prins Friso van Oranje-Nassau.

Behalve Reedijk waren ir. Jette Kymmell (managing director en oprichter van Mocean Offshore) en dr.ir. Erik Duisterwinkel (uitvinder, datawetenschapper en sensorexpert bij Antea Group) dit jaar in de race voor de onderscheiding.

De oud-president van KIVI, Martin van Pernis werd op de Dag van de Ingenieur onderscheiden met het KIVI-erelidmaatschap. De huidige leidsvrouw van de vakvereniging, Joanne Meyboom, memoreerde bij de gelegenheid aan het lange CV van haar voorganger en roemde hem als ‘een ingenieur die als weinig anderen betrokkenen is bij maatschappelijke ontwikkelingen’.

Voor de jaarlijkse Prins Friso Ingenieursprijs komen ingenieurs in aanmerking die zich blijkens hun werk onderscheiden in expertise, innoverend vermogen, ondernemerschap en maatschappelijk bewustzijn.

  • Foto’s: Jordi Huisman.