Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Afname wereldstaalproductie houdt aan

Ook in de maand oktober van dit jaar is de wereldwijde fabricage van staal afgenomen, zo blijkt uit de nieuwe statistieken van de World Steel Association (worldsteel).

« terug naar Nieuws

10 december 2021

Ook in de maand oktober van dit jaar is de wereldwijde fabricage van staal afgenomen, zo blijkt uit de nieuwe statistieken van de World Steel Association (worldsteel).

Het is voor de derde maand op rij dat de productie van staal in de wereld slinkt. Was de daling in augustus van dit jaar nog betrekkelijk gering (–1,4% ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder), in september ging de productie flink onderuit (–8,9%). Oktober 2021 scoort zelfs nog iets slechter: 10,6 procent minder dan in oktober 2020.

De afname lijkt in tegenspraak met de productiegroei op de meeste continenten. Zo blijkt in Europa de productie te zijn toegenomen met 13,4 procent gemiddeld in de landen van EU en met 4,4 procent in de Europese landen die buiten de EU vallen. Afrika boekt zelfs een winst van 24,1 procent.

Maar juist waar het meeste staal wordt vervaardigd, worden flinke dalingen opgetekend. Zo is de maandproductie in Azië en Oceanië afgenomen met 16,6 procent. Flink debet hieraan is China, dat een krimp van ruim 23 procent laat zien. Daarmee komt de productie van dit land in oktober 2021 op 71,6 miljoen ton staal. Een maand eerder was dat nog 73,8 miljoen ton. Niettemin staat China nog altijd aan kop van de ranglijst van meest producerende landen ter wereld, met een forse voorsprong op runner up India dat 9,8 miljoen ton staal inbrengt.

Wereldwijde productie van staal van mei 2020 tot en met oktober 2021, © worldsteel.

Zoals elke maand heeft worldsteel de input voor de statistieken van oktober ontvangen van 64 landen. Uit de aangeleverde data is ook berekend hoeveel staal er in oktober wereldwijd is gemaakt: 145,7 miljoen ton.

Meer (gedetailleerde) cijfers ziet u in de steel data viewer van worldsteel. De viewer presenteert ook de getallen voor januari tot en met oktober 2021. Ondanks de dalingen van de laatste maanden valt de staalproductie over deze langere periode 5,9% hoger uit dan over hetzelfde tienmaandelijkse tijdvak in 2020.

  • Foto: worldsteel.