Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Afname wereldstaalproductie zet door

Na een nog geringe daling in augustus (–1,4%) is in de maand september de productie van staal in de wereld fors in de min gegaan. Vergeleken met september vorig jaar is de productie wereldwijd met 8,9 procent afgenomen. Dat blijkt uit de nieuwe maandcijfers van de World Steel Association (worldsteel).

« terug naar Nieuws

5 november 2021

Na een nog geringe daling in augustus (gemiddeld – 1,4%) is in de maand september de productie van staal in de wereld fors in de min gegaan. Vergeleken met september vorig jaar is de productie wereldwijd met 8,9 procent afgenomen. Dat blijkt uit de nieuwe maandcijfers van de World Steel Association (worldsteel).

Voor de afname blijken vooral Azië en Oceanië en het Midden-Oosten verantwoordelijk. Azië en Oceanië laten gezamenlijk een teruggang van 14,6 procent optekenen. Het Midden-Oosten ziet de productie met 35,7 procent dalen.

In nagenoeg alle andere landen waarvan worldsteel elke maand de data ontvangt, blijkt de productie toegenomen. De 27 landen van de EU boeken een stijging van 15,6 procent, de overige Europese landen halen een plus van 4,3 procent. Afrika is de grote ‘winstpakker’. Op dit continent groeit de productie in september 2021 met maar liefst 51 procent, ten opzichte van september 2020.

De wereldwijde staalproductie van maart 2020 tot en met september 2021 (© worldsteel).

Dat de mondiale maandproductie dan tóch afneemt, zit ‘m in het grote aandeel van (vooral) Azië in de wereldwijde productie. Elke procent afname of toename aldaar, heeft een relatief grote impact op het mondiale gemiddelde. Wat dan ook stevig aantikt, is de productieafname in China. Bij de grootste staalproducent ter wereld is, mede als gevolg van overheidsingrijpen, de productie in de september 2021 met 21,2 procent teruglopen in vergelijking met een jaar eerder.

Desondanks staat China, met een maandproductie van 73,8 miljoen ton, nog altijd soeverein aan kop op de ranglijst van meest producerende naties. Nummer 2, India, volgt op grote afstand met 9,5 miljoen ton. Japan, de Verenigde Staten en Rusland completeren de top 5.

De daling van bijna 9 procent meegerekend, komt de totale mondiale maandproductie in september 2021 uit op 144,4 miljoen ton (ruw) staal.