Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Archiprix 2023: drie winnaars en een eervolle vermelding

Archiprix, de jaarlijkse prijs voor afstudeerwerk op het gebied van architectuur, stedenbouw, interieurontwerp en landschapsarchitectuur aan Nederlandse onderwijsinstellingen, heeft dit jaar drie winnaars en een eervolle vermelding opgeleverd. De vakjury verkoos het viertal uit in totaal 25 inzendingen.

« terug naar Nieuws

17 november 2023

Archiprix, de jaarlijkse prijs voor afstudeerwerk op het gebied van architectuur, stedenbouw, interieurontwerp en landschapsarchitectuur aan Nederlandse onderwijsinstellingen, heeft dit jaar drie winnaars en een eervolle vermelding opgeleverd. De vakjury verkoos het viertal uit in totaal 25 inzendingen.

De eerste prijs wordt ditmaal door drie afstudeerders gedeeld. Jacopo Zani (Faculteit Bouwkunde TU Delft) is er één van. Hij wint met zijn afstudeerplan Gardens of dialectics. Volgens de jury reikt Zani met een uitgebreid en gefocust onderzoek op consequente wijze historische, politieke en architectuurtheoretische argumenten aan om tot architectuur te komen.

‘Met een filosofie van ‘voldoende is genoeg’ weet het project met de minimale middelen een maximale impact te behalen. De voorgestelde strategieën maken een wenselijk en haalbaar einddoel zichtbaar en zijn daardoor voorstelbaar, en sturen daarmee de betreffende gemeenschap aan om de stappen te maken om bij dat doel te komen’, aldus de jury.

De tweede eerste prijs gaat naar Justyna Chmielewska (Academie van Bouwkunst Amsterdam) voor Choreographing Resilience.

‘Het verregaande begrip voor waterstromen en integrale waterhuishouding levert een vanzelfsprekende strategie op om het water terug te brengen. Deze vanzelfsprekendheid zet mensen in hun kracht en activeert hen’, oordeelt de jury, ‘Een trefzeker en wendbare aanpak en een overtuigende casus van burgeractivatie binnen een ruimer plan’.

Ook Steven van Raan (Academie van Bouwkunst Amsterdam) gaat er met een hoofdprijs vandoor, dankzij Tentoonstelling voor Verbeelding. ‘De persoonlijke, intuïtieve en kunstzinnige benadering levert unieke perspectieven en denkwijzen op die een drastisch alternatief vormen ten opzichte van gevestigde ontwerpmethodes”, vindt de jury van zijn afstudeerproject.

‘Surrealisme in combinatie met associatief denken wordt opgevoerd om architectuur te concipiëren die in staat is in te spelen op het collectieve geheugen, en dit ook weet te activeren. De ontwerper weet op buitengewone wijze de complexiteit van de immense hoeveelheid collages, tekeningen en studies te organiseren en hiermee tot architectuur te komen. Activeert in tegenstelling tot de andere winnaars niet anderen, maar vooral zichzelf als vakman en magistraal ontwerptalent.’

Eervolle vermelding

De eervolle vermelding is toegekend aan het plan Learning from Slums, The New Vernacular van Osarieme Isokpan (Academie van Bouwkunst Maastricht). ‘Een verrassend perspectief op slums wordt geleverd. Namelijk dat krottenwijken een rijke inspiratiebron kunnen zijn voor overlevingsstrategieën in het geval dat een overstroming zich voordoet in een stedelijke omgeving’, concludeert de beoordelende commissie.

‘Het project is een alternatief voor gangbare ontwerpopvattingen. Een fundamenteel herdenken over hoe we onze woonomgeving kunnen organiseren en vormgeven vanuit een nieuwe blik op grondstoffen, urgentie en transformatiedynamiek. Het project toont aan dat de schaal van het interieur een impact op een hele stad kan hebben. Met een radicaal standpunt op een kleine focus wordt een enorme impact behaald.’

Jury

Voor de afgewogen en evenwichtige toetsing van alle plannen bestaat de Archiprix-jury uit representanten van alle relevante disciplines. Dit jaar waren dat Janneke Bierman (architectuur), Darius Reznek (landschapsarchitectuur), Lisa van der Slot (stedenbouw), Bruno Vermeersch (interieurarchitectuur) en Johan de Walsche (theorie/onderzoek). Als alle jaren, berustte de organisatie van prijs bij stichting Archiprix.

Expositie

Alle 25 deelnemende afstudeerprojecten staan in de spotlights bij de tentoonstelling Archiprix Netherlands 2023 in CASA Vertigo in Eindhoven, nog te bezoeken tot 15 december op werkdagen van 08:00 tot 19:00 uur.