Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Architectenbureaus in vierkante-meter-klassement

Het jaar 2020 is al aardig op streek. Daarmee is het momentum voor eindklassementen 2019 eigenlijk wel voorbij. Toch komt PropertyNL Magazine nog met een wetenswaardige Top 25 van architectenbureaus.

« terug naar Nieuws

PropertyNL baseert de rangschikking van de architectenbureaus op het aantal vierkante meters vloeroppervlak aan gebouwen die vorig jaar zijn opgeleverd en waarvoor de bureaus (indertijd) het ontwerp hebben gemaakt. De lijst is samengesteld aan de hand van data van projectontwikkelaars. Daarbij zijn uitsluitend de commerciële vierkante meters geteld. Woningbouw en overheidsgebouwen blijven buiten beschouwing.

Bij analyse van de verzamelde data is ‘t PropertyNL opgevallen dat het aantal m2 retailgebouw in 2019 nagenoeg is verdubbeld, vergeleken met vorig jaar. Waarschijnlijk zijn veel projecten in deze sector, die aan het begin van de crisis zijn gepland, het afgelopen jaar afgerond. In elk geval komt de groei niet overeen met macro-economische cijfers, aldus PropertyNL. Hieruit blijkt dat het ‘fysiek winkelen’ nog steeds in populariteit afneemt.

Ook is het afgelopen jaar meer kantoorruimte beschikbaar gekomen: zo’n 100.000 m2 meer dan in 2018. Het gaat vooral om relatief kleine kantoorgebouwen. De nieuwe hoofdzetels van EMA en ING vormen de uitzonderingen. Deze Amsterdamse gebouwen zijn gezamenlijk goed voor zo’n 80.000 m2.

De Top 25 van 2019 (met tussen haken de positie in 2018):

1. (-) Stir

2. (-) OZ

3. (8) Rijnboutt

4. (2) MVSA

5. (-) Sum

6. (-) Wim de Bruijn

7. (25) Paul de Ruiter

8. (-) Benthem Crouwel

9. (-) Dedato

10. (1) Dam & Partners

11. (-) UNStudio

12. (20) Powerhouse Company

12. (-) ZJA Zwarts & Jansma

14. (3) ZZDP

15. (10) D/Dock

15. (-) V8

17. (4) Mulderblauw

17. (-) Roosros

19. (10) cepezed

20. (-) Dunnet & Craven

21. (24) Diederendirrix

22. (-) De Zwarte Hond

23. (-) Group A

23. (-) Bierman Henket

25. (-) De Drie Architecten

Apart voor bedrijfsgebouwen en distributiecentra heeft PropertyNL nog een Top 10 Architectenbureaus 2019 samengesteld. Deze lijst wordt aangevoerd door Denc, Convex en Wastiau.

  • Foto’s: opgeleverd in 2019 (v.b.n.b): Hoog Catharijne The Mall (Stir Architects, © wiki) • kantoorgebouw EMA, Amsterdam (Rijksvastgoedbedrijf en MVSA, © Dura Vermeer) • kantoorgebouw New Main EPO, Rijswijk (Ateliers Jean Nouvel en Van Dam & Partners, © Ronald Tilleman) • Capital C, herbestemming Diamantbeurs (ZJA Zwarts & Jansma Architecten, © Jan Willem Kaldenbach) • bedrijfsgebouw Lan Handling Technologies, Berkel-Enschot (architectenbureau cepezed, © Lucas van der Wee) • Move, renovatie Citroëngebouw Zuid, Amsterdam (BiermanHenket, © Joep Jacobs).