Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Bouw nieuw dak AZ-stadion afgetrapt

BAM Bouw en Techniek gaat het nieuwe dak van het AFAS Stadion van voetbalclub AZ in Alkmaar bouwen.

« terug naar Nieuws

Afgelopen week zetten Robert Eenhoorn, algemeen directeur van stadioneigenaar AZ, en Eric Moleman, directeur BAM Bouw en Techniek, hun handtekening onder de uitvoeringsovereenkomst. ‘De voorbereidingen zijn in volle gang en binnen een aantal weken gaan we starten met de funderingen’, maakte de BAM-voorman bij die gelegenheid bekend. Waarschijnlijk is de bouw nog aan de gang tot diep in de eerste helft van de nieuwe voetbalcompetitie. Door tijdelijke voorzieningen te treffen, is het stadion dan wel beschikbaar voor wedstrijden.

Verantwoordelijk voor het ontwerp is ZJA Zwarts & Jansma Architecten. Een kleine 15 jaar geleden tekende het Amsterdamse bureau ook al voor het architectonisch ontwerp van het stadion als geheel. Met het nieuwe dakontwerp komt het bestaande stadionontwerp verbeterd uit de verf. Om de supporters een optimale beleving van het edele balspel te bieden, zijn de tribunes indertijd al direct zo dicht mogelijk rondom het veld geplaatst. De bestaande overkapping is echter ‘teruggehouden’. Het nieuwe dak loopt een stuk verder in de richting van het veld door, zo’n 4 m extra aan alle zijden. Hierdoor kunnen straks alle supporters ’t in weer en wind, warm en droog houden.

Het constructief ontwerp van het nieuwe dak komt op het conto van Royal HaskoningDHV. Ditzelfde ingenieursbureau verrichte ook het onderzoek naar de technische oorzaken van het bezwijken van een deel van het bestaande tribunedak. De uitkomsten daarvan werden vorige maand wereldkundig gemaakt.

  • Impressies: ZJA. Foto: BAM / Ed van de Pol.