Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Bouwmethodiek maakt comeback

In Bangalore, India, maakt een bouwmethode uit de jaren ’70 een opmerkelijke renaissance door.

« terug naar Nieuws

Het gaat om de inmiddels gedoopte ‘top down construction’-methode, waarbij geïndustrialiseerde bouwsystematiek hand in gaat met bouwsnelheid, veiligheid en bouwprocesbeheersing. Dit meldt de website Engineering News Record die bovendien een acht minuten durend filmpje uit de archieven toverde waarin de bouwmethode wordt getoond. Hoewel voor het eerst al toegepast in 1973 raakte de systematiek in onbruik onder invloed van geopolitieke spanningen.

46 Jaar na de eerste toepassing van ‘suspend building construction’ is de methode definitief uit zijn as herrezen bij de bouw van een 10-verdiepingen hoog kantoorgebouw waarbij een bouwsnelheid van 2,5 week per verdieping wordt gehaald. Het gebouw is een bijna-kopie van een naburig in 2015 opgeleverd gebouw waarin het systeem werd uitgeprobeerd, en nu verder is geoptimaliseerd.

De hybride hoofddraagconstructie bestaat uit een betonkern met staalskelet. Na het storten en uitharden van de betonkern(en) vindt de staalmontage van de verdiepingvloer(en) en de gevelafbouw van deze sectie volledig plaats op begane grond en wordt wind- en waterdicht op hoogte gehesen. Waarna hetzelfde proces zich herhaald. Het hijsen gebeurt met strand-jacks die op spanten bovenop de kern zijn gemonteerd. De doelmatigheid schuilt in de repetitie, de veiligheid in montagehoogte en de beheersing in de voorspelbaarheid van de handelingstijd.

De aannemer, die voor een niet nader genoemde opdrachtgever werkt, is een zogenoemde EPC-contractor (Engineering, Procurement and Construction) die de gevelbouw en het staalgedeelte in onderaanneming laat uitvoeren. De Britse staalbouwer Severfield is verantwoordelijk voor het staalwerk.

Geïndustrialiseerde bouw, waarbij montage in de fabriek zich verplaatst naar verkorte handelingen op locatie, wordt geacht de toekomst te hebben. Meer hierover is te lezen in de speciale uitgave Smartsteel van Bouwen met Staal.

beeld: TGE LLC/ENR