Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Derde continugietmachine in bedrijf

Slechts enkele weken na ingebruikname van de nieuwe fabriek voor de productie van profielplaten en sandwichpanelen in Geldermalsen (voor volle dochter SAB-profiel) heeft Tata Steel Nederland afgelopen donderdag wederom een nieuwe productiefaciliteit in bedrijf gesteld. Ditmaal gaat ’t om de CGM 23, de derde continugietmachine, in oxystaalfabriek 2, in IJmuiden.

« terug naar Nieuws

28 oktober 2021

Slechts enkele weken na ingebruikname van de nieuwe fabriek voor de productie van profielplaten en sandwichpanelen in Geldermalsen (voor volle dochter SAB-profiel) heeft Tata Steel Nederland afgelopen donderdag wederom een nieuwe productiefaciliteit in bedrijf gesteld. Ditmaal gaat ’t om de CGM 23, de derde continugietmachine, in oxystaalfabriek 2, in IJmuiden.

In een continugietmachine wordt vloeibaar staal uitgegoten tot plakken staal, 8 tot 12 m lang en zo’n 22 cm dik. Deze plakken worden vervolgens in de warmbandwalserij uitgewalst tot rollen staal. Tata Steel Nederland beschikt nu over drie van deze continugietmachines. Hierdoor kunnen twee machines tegelijkertijd draaien, terwijl de derde in onderhoud is. Verlaging van de kans op machine-uitval en stilstand en verhoging van de productie-efficiency is echter slechts één van de motieven voor een derde machine geweest.

De nieuwe aanwinst stelt het staalbedrijf nu ook in staat de zogeheten advanced high strength steels en ultra high strength steels te produceren. Deze staalsoorten paren hun hoge sterkte aan een gering eigengewicht en een eenvoudige vervormbaarheid, een combinatie van eigenschappen waarmee bijvoorbeeld een (duurzame) autofabrikant prima uit de voeten kan.

De machine is toegerust met een temperatuurbeheersingssysteem met 2.500 meetpunten die onder meer een gecontroleerde stolling van de plakken bewaken. Voor het meten van de temperatuur wordt glasvezeltechniek ingezet. Het ingebouwde koelsysteem voorkomt scheurtjes in de plak. Het systeem van sensoren houdt continu de conditie van de onderdelen van de continugietmachine in de gaten, zodat direct bekend is wanneer welk onderdeel voor onderhoud in aanmerking komt.

Dat de CGM 23 behoorlijk aan de maat is, is bijna een understatement. De installatie is zo’n 35 m lang en overbrugt een hoogteverschil van zo’n 12,5 m tussen de plek waar het vloeibaar staal in de installatie wordt gegoten en de plek waar de plak op maat wordt gesneden, zo’n beetje een verdieping lager in de fabriekshal.

Om het gevaarte te kunnen bouwen, is in de oxystaalfabriek een bouwput gegraven van grofweg 14 m diep, 40 m breed en 195 m lang. Zelfs de bestaande constructie van de fabriekshal moest worden aangepast. Zo werd een hoofdkolom verplaatst, werden kraanbaanliggers op die kolom vervangen en kreeg de hoofdligger van het dak (als consequentie van de kolomverplaatsing) een alternatieve opvangconstructie. En dat zonder het 24-7 productieproces in de fabriek te verstoren. In 2018 werd het verbouwproject – van Tata Steel Nederland met IMd Raadgevende Ingenieurs en De Kok Staalbouw – dan ook gelauwerd met een Nationale Staalprijs in de categorie Industriebouw.

De nieuwe continugietmachine is niet de enige investering van Tata Steel Nederland in IJmuiden. Anticiperend op toekomstige eisen en wensen van klanten steekt de staalproducent kapitaal in de verschillende schakels van haar staalproductieketen, van de oxystaalfabrieken tot de dompelverzinklijnen. De staalonderneming ziet de continugietmachine 3 als de voornaamste investering in het staalproductieproces. Het is in elk geval de grootste bedrijfsinvestering in deze eeuw tot nu toe: een slordige 220 miljoen euro.

  • Foto: Tata Steel Nederland.