Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Dertig miljoen voor schaalsprong in digitalisering maakindustrie

Samen met de Europese Commissie, landelijke ondernemersorganisaties zoals FME en Metaalunie, publiek-private samenwerkingsverbanden van provincies en regionale ontwikkelingsmaatschappijen trekt het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat tot 2026 zo’n 30 miljoen euro uit voor de (verdere) digitalisering in de maakindustrie.

« terug naar Nieuws

31 augustus 2022

Samen met de Europese Commissie, landelijke ondernemersorganisaties zoals FME en Metaalunie, publiek-private samenwerkingsverbanden van provincies en regionale ontwikkelingsmaatschappijen trekt het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat tot 2026 zo’n 30 miljoen euro uit voor de (verdere) digitalisering in de maakindustrie.

Het geld is voornamelijk bestemd voor vijf European Digital Innovation Hubs (EDIH) in Nederland waarin verschillende bedrijven en organisatie regionaal samenwerken aan de inzet van innovatieve technologieën als kunstmatige intelligentie, robotica, 3D-printen, en cybersecurity in processen en producten.

‘Verduurzaming en digitalisering van onze economie zorgen voor banen en inkomsten’, verklaart EZK-minister Micky Adriaansens de nieuwe financiële ondersteuning. ‘Nederland loopt al voorop met digitale infrastructuur, maar ook met het gebruik van bijvoorbeeld data door ondernemers in hun processen en producten. Maar we kunnen en moeten nog stappen zetten. Denk aan het benutten van kunstmatige intelligentie door het mkb. Daarom ondersteunt het kabinet nu extra op regionaal niveau zowel de maakindustrie als de digitalisering van het MKB om nationaal verder te kunnen groeien.’

De financiering valt samen met de lancering van de Schaalsprongagenda Smart Industry 2022-2026, de nationale planning voor het digitaliseren van de maakindustrie in Nederland. Ambitie van de agenda is om komende vier jaar 1.000 maakbedrijven te helpen om de digitalisering van hun bedrijfsprocessen in gang te zetten. Daarnaast kunnen zo’n 50.000 medewerkers van maakbedrijven digitale kennis en vaardigheden gaan opdoen bij de zogeheten Smart Makers Academy. Bedoeling is om tot 2026 in totaal zo’n 3.500 bedrijven en 200.000 mensen te ondersteunen bij het toepassen van digitale technologieën.

Daarnaast blijven de bestaande vijftig lokale praktijkomgevingen van mkb-bedrijven en onderzoeksinstellingen, de fieldlabs, actief in het ontwikkelen van digitale oplossingen voor de maakindustrie en het opleiden van medewerkers. De bestaande regionale hubs gaan echter verder in de vijf Nederlandse European Digital Innovation Hubs (EDIH). Aan dit vijftal wordt het budget van 30 miljoen beschikbaar gesteld. Een EDIH kan mkb-bedrijven faciliteren via het bieden van testruimte, opzetten van netwerkactiviteiten, scholing en training van personeel en het aanvragen van subsidie.

De financiële ondersteuning van de EDIH’s maakt deel uit van het EU-programma Digital Europe. Binnen dit programma is 7,5 miljard euro gereserveerd voor het toepassen van digitale technologieën in de (maak)industrie en het mkb in de landen van de Europese Unie in de periode 2021-2027.

Naast een bijdrage aan dit budget heeft het Nederlandse ministerie van EZK € 600.000 in petto voor de Nederlandse deelname aan een Europees project voor de opzet van een EU-brede online-markt voor cloud-to-edge-diensten. Cloud-to-edge is een digitale technologie gericht op databewerking en meer vloeiende datastromen. Doel van het project is om een markt te creëren van toegankelijke en betrouwbare oplossingen van het verwerken van lokale data (edge), alvorens deze data centraal worden opgeslagen in de cloud.