Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Doorschuifbrug

De Doorschuifbrug heet het vernieuwende concept voor milieuvriendelijke renovatie van stalen bruggen.

« terug naar Nieuws

Dinsdag 10 oktober 2017, tijdens de Nationale Staalbouwdag in Amsterdam, is de Doorschuifbrug gelanceerd: het gezamenlijk concept van adviesbureau Expericon, Iv-Consult, Hollandia Infra en Mammoet voor de systematische en milieuvriendelijke renovatie van stalen bruggen.

De Doorschuifbrug dient als antwoord op de grootschalige opgave, nu en in de komende jaren, voor de renovatie van vele naoorlogse stalen verkeersbruggen in ons land. Grondgedachte van het concept is dat bestaande stalen brugconstructies zich bij uitstek lenen voor hergebruik. Een stalen brugconstructie is doelmatig te demonteren, reviseren en upgraden en is – mede dankzij het geringe eigen gewicht – met weinig hinder voor verkeer en omgeving eenvoudig te transporteren om opnieuw te worden ingezet op een andere locatie.

Het concept voorziet in de vlotte vervanging van een te renoveren stalen brug door een stalen brug die reeds is gerenoveerd. Op zijn beurt wordt de verwijderde stalen brug gerenoveerd, wederom snel en onder optimale omstandigheden. Na beperkte constructieve modificatie en desgewenste toevoeging van slimme monitorsystemen gaat de brug op transport naar zijn nieuwe locatie, om daar een toekomstbestendig tweede leven te beginnen. Op die locatie wordt de bestaande brug verwijderd…. en zo ontstaat een efficiënt doorschuifsysteem in stalen bruggen, met perspectief op aanzienlijke milieubesparingen.

  • Van het concept is een animatie-video gemaakt, hier te zien op YouTube
  • Nadere tekst en uitleg over de Doorschuifbrug geeft Hans van Pelt van Expericon in een opinie-artikel in de oktobereditie van het vakblad Bouwen met Staal
  • Reacties op de Doorschuifbrug kunt u kwijt via e-mail: sterkinstaal@iv-consult.nl