Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Duitse staalfabrikant in zwaar weer

Het gaat thyssenkrupp Steel momenteel niet voor de wind. Door de aanhoudende ‘uitdagende marktomstandigheden’ ziet het Duitse staalconcern zich genoodzaakt een herstructurering door te voeren. Hierdoor zou de onderneming meer rendabel kunnen opereren en haar concurrentiepositie versterken.

« terug naar Nieuws

18 april 2024

Het gaat thyssenkrupp Steel momenteel niet voor de wind. Door de aanhoudende ‘uitdagende marktomstandigheden’ ziet het Duitse staalconcern zich genoodzaakt een herstructurering door te voeren. Hierdoor zou de onderneming meer rendabel kunnen opereren en haar concurrentiepositie versterken.

Het dagelijks bestuur van thyssenkrupp Steel maakte het plan voor de corporate hervorming afgelopen week wereldkundig. Het bedrijf, veruit Duitslands grootste staalbedrijf, is voornemens de productiecapaciteit terug te brengen van 11,5 miljoen ton staal naar zo’n 9 tot 9,5 miljoen ton op jaarbasis. Daarmee zou ongeveer een kwart van de staalactiviteiten verdwijnen.

De capaciteitsreductie heeft onmiskenbaar consequenties voor het personeelsbestand. Op dit moment telt de staaldivisie 27.000 medewerkers, waarvan 13.000 gestationeerd in Duisburg. Hiervan zal een ‘niet becijferbaar aantal banen verloren gaan’, zo laat de onderneming weten. Wel is al zeker dat niet alleen in de productie, maar ook binnen administratieve en ondersteunende diensten arbeidsplaatsen zullen worden geschrapt. Over de details van het ontslagproces gaat de bedrijfsleiding de komende weken in gesprek met de vakbonden.

Tot 2026 is bij thyssenkrupp nog een zogeheten werkgelegenheidspact van kracht. Zo’n overeenkomst tussen werkgever en werknemersvertegenwoordigers houdt in dat medewerkers die als gevolg van een reorganisatie hun baan verliezen, in beginsel binnen de onderneming vervangende werkgelegenheid krijgen aangeboden. Een dergelijke ‘werkzekerheidsgarantie’ geldt bijvoorbeeld ook binnen Tata Steel Nederland (tot 1 oktober 2026).

De herstructurering is een reactie op de aanhoudend ‘uitdagende marktomstandigheden’, meldt thyssenkrupp. Tot die omstandigheden behoren de verzwakte economie in Duitsland en daarmee een afname van de vraag naar staal en staalproducten. De grootschalige import van staal vanuit Azië is evenmin bevorderlijk voor de afzet van thyssenkrupp in eigen land en daarbuiten. Net als veel andere industriële bedrijven, kampt de staalfabrikant ook nog eens met hoge energieprijzen. Dat alles maakt dat veel staalactiviteiten de afgelopen jaren verlieslatend zijn geweest.

Herstructurering ten spijt, thyssenkrupp is niet van zins ‘in te leveren’ op belangrijke toekomstgerichte thema’s als de energietransitie, elektrificatie van transport en de (door)ontwikkeling van hogere staalkwaliteiten.

  • De volledige persverklaring van thyssenkrupp kunt u hier lezen.
  • Foto: thyssenkrupp Steel.