Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Dumpt China roestvast staal in Europa? EC stelt onderzoek in.

De Europese Unie vermoedt dat Chinese staalfabrikanten hebben geprobeerd de Europese tarieven op import van Chinees roestvast staal te omzeilen. De Europese Commissie start een onderzoek.

« terug naar Nieuws

Om dumping van producten tegen lage prijzen op de Europese markt het hoofd te bieden, voerde Europa begin vorig jaar importtarieven in op Chinees roestvast staal. De tarieven gelden voor een periode van vijf jaar en kunnen oplopen tot 27,9 procent. De Europese Unie denkt dat China deze importtarieven tracht te ontlopen door op bepaalde (versies van) rvs-producten kleine wijzigingen aan te brengen, zoals op de koolstofgehaltes. Roestvast staal is een legering van hoofdzakelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Staal is roestvast staal als het minimaal 12% chroom en maximaal 1,2% koolstof bevat. De Europese Commissie meent voldoende bewijsmateriaal voor handen te hebben om de doorgevoerde aanpassingen aan te tonen.

Via het officiële publicatieblad van de EU is het nader onderzoek aangekondigd. Als dumping wordt aangetoond, kunnen de invoertarieven met terugwerkende kracht worden opgelegd. Ook is de kans dan groot dat meer heffingen op Chinese roestvast staal-producten volgen.

  • Foto: wereldbekende toepassing van roestvast staal in de gevel: Chrysler Building, New York (architect: William van Alen).