Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

ECCS-award voor Frans Bijlaard

Vertrekkend staalhoogleraar Frans Bijlaard (TU Delft) heeft de Charles Massonet Award van de European Convention for Constructional Steelwork (ECCS) ontvangen.

« terug naar Nieuws
ECCS-award voor Frans Bijlaard

Dit gebeurde in Istanbul tijdens de viering van het 60 jarig jubileum van de European Convention for Constructional Steelwork. Frans Bijlaard is nagenoeg emeritus hoogleraar aan de Faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen van TU Delft, waar zijn opvolging geruime tijd op zich liet wachten.

De Charles Massonet Award wordt sinds 1998 jaarlijks verstrekt en geeft erkenning aan wetenschappers die in hoge mate hebben bijgedragen aan de verbetering van wetenschappelijke en technische ondersteuning van staalconstructies. De award wordt niet gewonnen, maar verkregen via een voordracht.

Frans Bijlaard (1947), sinds 1976 actief betrokken bij onderzoek aan staalconstructies, is gespecialiseerd in de stabiliteit van staalconstructies, gedrag van verbindingen en ontwerp van kassen. Hij was jaren actief binnen diverse technische commissies waarbij hij als voorzitter van CEN TC250/SC3 (Eurocode 3) voor een periode van tien jaar een grote bijdrage leverde aan de ontwikkeling van deze voor constructiestaal cruciale Eurocode.

Daarnaast was Bijlaard van 2000 tot 2007 voorzitter van Bouwen met Staal en is hij momenteel nog lid van de nationale NEN commissies TGB Staal en de VVSC en CEN TC135 WG2 waar de vervaardigingsnorm EN1090-2 wordt geactualiseerd.

Bijlaard schaart zich met de erkenning in een rijtje wetenschappers met Jacques Brozetti, Gerhard Sedlacek en Joachim Lindner. Hij is de tweede Nederlander die deze eer te beurt valt. In 1999 viel prof. Jan W.B. Stark de Award de eer te beurt.

Bron en beeld: SNS