Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Expertmeeting nieuwe stijl

Op vrijdagmiddag 26 juni werd op het kantoor van Betonhuis een expertmeeting gehouden met als thema: ‘De rol van de constructeur’.

« terug naar Nieuws

Deze expertmeeting is het uitvloeisel van de samenwerking tussen Bouwen met Staal en Betonhuis Constructief Prefab. Begin van het jaar hebben zij gezamenlijk een brief gestuurd naar verschillende hogescholen met een oproep voor aandacht van constructief onderwijs. Daarin schreven zij dat ze graag met onderwijsinstellingen willen praten over het curriculum van het onderwijs voor bouwkunde, civiele techniek en built environment. Ook gaven ze aan: “Waar de architect een beschermd beroep is, is de constructeur dit niet.” Immers, veel mensen kennen de namen van belangrijke architecten als Berlage of Rietveld, Dudok of meer hedendaagse Koolhaas, Dam of Maas. Het is een grotere uitdaging om bekende constructeurs te noemen, behalve wellicht Da Vinci en Eiffel. Toch kunnen bouwwerken niet zonder goede constructeurs. Zij zorgen voor de constructieve veiligheid en alles wat daarbij komt kijken.

André Jongenelen heeft een eigen adviesbureau en is docent voor Betonhuis Constructief Prefab op verschillende hogescholen. Hij nam tijdens de expertmeeting de studenten mee in een ogenschijnlijk eenvoudig verhaal, namelijk over de uitbouw aan een woning. Een opdracht waar menig pas afgestudeerde bouwkundige student mee te maken krijgt. Al gauw bleek dat dit toch iets ingewikkelder ligt; denk aan windbelastingen in alle soorten en maten en stabiliteit tot aan afdracht aan de bestaande bouw en fundering (ook al is het een fundering op staal).

In twee uur werden vijf studenten live in de zaal en twaalf online bijgespijkerd. Een les helemaal en professioneel aangepast aan een nieuwe vorm van lesgeven. Met dank aan The Productioneers liep alles buitengewoon soepeltjes: zowel de fysieke les als de livestream, inclusief vragen en antwoorden, en de opname om deze pilot vast te leggen. Met de opname zullen andere hogescholen worden bezocht om hun te laten zien wat wij als Bouwen met Staal en Betonhuis Constructief Prefab voor hen kunnen betekenen in dit nieuwe tijdperk. Laat onverlet dat er nog steeds behoefte is aan bezoeken aan fabrieken en bouwplaatsen.

‘To be continued’ voor beter onderwijs. (datum van publicatie: 1 juli 2020)

Meer informatie? Zoek op Bouwenmetstaal.nl naar ‘Gastcolleges’ of klik op deze link of vraag Mic Barendsz.

  • Foto: André Jongenelen aan het woord over de ondersteuning bij een woningdoorbraak.