Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Fabriek voor recycling van vervuild staal geopend

Koning Willem-Alexander heeft gisteren in Farsum, bij Delfzijl, een nieuwe fabriek ten doop gehouden voor het reinigen en recyclen van vervuild staal.

« terug naar Nieuws

In de nieuwe productiefaciliteit van het Nederlandse bedrijf Purified Metal Company (PMC) wordt het staal, afkomstig van bijvoorbeeld afgedankte installaties, platforms en treinwagons schoongemaakt en tegelijkertijd geschikt gemaakt voor inzet bij de productie van nieuw staal. PCM schat in dat jaarlijks zo’n 80.000 ton van dit staalschroot vrijkomt. Het is dikwijls zwaar vervuild met asbest, chroom 6, kwik of andere chemicaliën en dat maakt hergebruik lastig en kostbaar. Veelal belandt het schroot in ondergrondse stortplaatsen.

Dit hoeft nu niet meer. In de PCM-fabriek wordt het vervuilde staal ondergedompeld in een bad van 1.500 ºC. Hierin valt de structuur van asbest uiteen en verbranden organische verbindingen. Stoffen als chroom 6 worden afgevangen in het rookkanaal. Daarna wordt het staal omgevormd tot kleine broodjes. Deze ‘Purified Metal Blocks’ zijn her te gebruiken in de staalfabricage. Zo wil PCM bijdragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot van staalproductie.

Visser & Smit Bouw, onderdeel van Volker Wessels, heeft de fabriek in iets meer dan een jaar tijd op turnkey basis gebouwd. De constructieve adviezen zijn verzorgd door Royal HaskoningDHV en het Duitse ingenieursbureau Küttner.

Koning Willem-Alexander verrichte de openingshandeling in het bijzijn van staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat). Ze kregen in een kijkje in de keuken van de nieuwe fabriek en spraken met de PCM-medewerkers.

  • Beeld: NOM (Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland).