Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Faculteit ITC Universiteit Twente is BNA Beste Gebouw van het Jaar 2024

De transformatie van een voormalig onderzoekslaboratorium tot thuishaven van de ITC-faculteit van de Universiteit Twente is uitgeroepen tot BNA Beste Gebouw van het Jaar 2024.

« terug naar Nieuws

27 mei 2024

De transformatie van een voormalig onderzoekslaboratorium tot thuishaven van de ITC-faculteit van de Universiteit Twente is uitgeroepen tot BNA Beste Gebouw van het Jaar 2024.

Het ITC (International Institute for Geo-Information Sciences) is een bijzondere afdeling van de Universiteit Twente waar (inter)nationale studenten en professionele onderzoekers studie kunnen doen naar mogelijkheden voor het verduurzamen van onze aardbol. Voor huisvesting van de faculteit is, in plaats van nieuwbouw, gekozen voor herbestemming van het voormalige laboratorium aan de Drienelolaan in Enschede.

Met een lengte van 220 m, diepte van 38 m, een betrekkelijk lage begane grond en een relatief hoge verdieping was het bestaande gebouw uit 1972 – een ontwerp van Choisy en Van Embden – niet in de wieg gelegd voor het faciliteren van modern onderwijs. Het gezamenlijk transformatie-ontwerp van Civic Architects, VDNDP, Studio Groen+Schild en DS Landschapsarchitecten heeft ervoor gezorgd dat de oudbouw haar oorspronkelijke karakteristieken heeft behouden en zich tegelijkertijd leent voor haar nieuwe onderwijs- en onderzoeksfuncties.

De ontwerpers hebben dat vooral bereikt door licht en ruimte aan het gebouw toe te voegen door bestaande delen weg te halen. Uit de bestaande constructie is een viertal atria ‘uitgezaagd’ die daglicht en verse lucht laten toetreden en ontmoeting en samenwerking tussen de gebruikers aanmoedigen.

In het project is vol ingezet op hergebruik van bestaande componenten, waaronder de betonnen en stalen draagconstructies. Nieuwe constructies, zoals de staalconstructies van de atriumdaken, zijn demontabel en daarmee direct herbruikbaar. Het nieuwe staal komt van ZNRBV uit Rucphen. Schreuders bouwtechniek fungeerde als constructeur.

De vakjury van BNA Beste Gebouw van het Jaar 2024, ditmaal onder voorzitterschap van Marcia Luyten, prijst de verantwoordelijke architecten voor hun ‘scherpe’ ingrepen die hebben geresulteerd in ‘een duurzame, flexibele en toekomstbestendige ruimte’. Bovendien benadrukt het winnende project de belangrijke rol van architecten bij het aanpakken van maatschappelijke uitdagingen, vindt de jury. ‘Door bestaande structuren te transformeren en te werken met hergebruikte en hernieuwbare materialen, dragen architecten bij aan duurzame en leefbare steden.’ Bekijk hier de introductievideo over het winnende project.

Naast de overall-winnaar wees de jury ook categorie-winnaars aan. Dat zijn fietsenstalling IJboulevard (Amsterdam), De Kwekerij fase 2 (Utrecht), Stadhuis Den Helder en Museum Paleis ’t Loo. De Publieksprijs is dit jaar voor Van Gogh Village, de renovatie en uitbreiding van het voormalig gemeentehuis in Nuenen tot museum, naar ontwerp van diederendirrix.