Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Gietstaalverbinding absorbeert beving

Een startup van de Universiteit van Toronto ontwikkelde een voorziening in gietstaal die de energie van een beving opneemt en daarmee constructieve schade voorkomt.

« terug naar Nieuws

De techniek is zowel in nieuwbouw als in bestaande bouw toepasbaar, zo meldt de universiteit op haar website. Civiel ingenieur Michael Gray heeft daartoe samen met een studiegenoot het bedrijf Cast ConneX opgericht. De startup is een spin-off van zijn promotie-onderzoek waarin hij de zogenaamde ‘Scorpion’ ontwierp. Na de ontwikkeling van een prototype wordt de Scorpion inmiddels in grotere series via gietmallen geproduceerd.

De Scorpion is een gietstalen ‘bracing’-systeem dat stabiliteitskruisen verbindt, en waarvan de werking kan worden vergeleken met een ladder waarvan de ‘treden’ mogen doorbuigen, en de krachten opnemen, terwijl de zwaarder gedimensioneerde en constructief vitalere 'staanders' geen bezwijkgedrag vertonen. Klik hier voor een uitgebreid bericht en een filmpje.

De techniek is in Canada inmiddels toegepast in twee gebouwen, in het Aidain Art Museum in Whistler en in de renovatie- en verbouw van de St. Aubin High School in Baie-Saint Paul, in Quebec. Maar ook in de VS wordt het intussen gebruikt, zoals in het TransBay Center in San Francisco en in het schuifdak van het Arthur Ashe Stadium in Fushing, New York. (Bouwen met Staal, 18 december 2014)