Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Girls matter

Techniek en IT staan te boek als vakgebieden van vooruitgang en vernieuwing. Maar volgens VHTO (Expertisecentrum voor haar technische ontwikkeling) valt op het terrein van de persoonlijke diversiteit in de twee sectoren nog aardig wat progressie te maken. Vooralsnog is slechts 16% van de bèta-professionals van vrouwelijke kunne. Dat percentage moet fors omhoog, vindt VHTO. Daartoe organiseert het expertisecentrum elk jaar de Girls’ Day. Donderdag 11 april was de editie 2024.

« terug naar Nieuws

23 april 2024

Techniek en IT staan te boek als vakgebieden van vooruitgang en vernieuwing. Maar volgens VHTO (Expertisecentrum voor haar technische ontwikkeling) valt op het terrein van de persoonlijke diversiteit in de twee sectoren nog aardig wat progressie te maken. Vooralsnog is slechts 16% van de bèta-professionals in Nederland van vrouwelijke kunne. Dat percentage moet fors omhoog, vindt VHTO. Daartoe organiseert het expertisecentrum elk jaar de Girls’ Day. Donderdag 11 april was de editie 2024.

Al meer dan 10 jaar is Girls’ Day een jaarlijks terugkerend landelijk event waarmee het VHTO meisjes in de leeftijd van 10 tot 15 jaar aanmoedigt om (straks) te kiezen voor een loopbaan in de techniek of IT. En hoe kan dat beter dan ze (alvast) persoonlijk kennis te laten met de praktijk?

Donderdag 11 april kon ’t weer tijdens Girls’ Day 2024. Meer dan 230 bedrijven, verspreid over ruim 250 locaties in Nederland, hadden gehoor gegeven aan de VHTO-oproep om meiden uit het voortgezet onderwijs en hoogste groepen van de basisschool te onthalen op een kijkje in de bedrijfskeuken. Via een rondleiding, demonstratie of workshop werd de professionals van de toekomst een indruk gegeven van wat ze bij een bedrijf (of afdeling) in de techniek of IT zoal kunnen doen en bereiken. Daarbij zetten diverse bedrijven het gunstig carrièreperspectief kracht bij door hun vrouwelijke medewerkers aan het woord te laten over hun (gelukkige) keuze en (positieve) ervaringen in een bèta-loopbaan.

In totaal kwamen meer dan 8.400 jonge dames af op Girls’ Day 2024. Alleen al met dat aantal, bewijst Girls’ Day een probaat communicatiemiddel te zijn om jonge meisjes op een laagdrempelige manier te interesseren voor een studie of beroep in techniek of IT. En dat is nodig, meent VHTO, want veel jongere meiden sluiten dat nu nog uit omdat ze zichzelf bijvoorbeeld niet goed genoeg vinden in exacte vakken of omdat ze denken dat bèta alleen voor boys is.

Girls’ Day wordt mede mogelijk gemaakt door de alliantie Worden wie je bent. Dit samenwerkingsverband van VHTO, Stichting School & Veiligheid, Movisie en Emancipator zet zich samen met het onderwijsveld in voor gelijke kansen in opleiding en beroepspraktijk en de vrijheid om de scholing te kiezen die bij je past. De alliantie wordt gesteund door het Ministerie van Onderwijs.

Volgend jaar is er weer een Girls’ Day. Datum en thema worden nog bekend gemaakt, maar bedrijven en scholen die mee willen doen, kunnen zich nu aanmelden op de VHTO-website. Daar vinden ze ook antwoorden op veel gestelde vragen en speciale toolkits met promotie- en informatiemateriaal.

  • Foto: Girls' Day 2024 bij Dura Vermeer op bouwlocatie.