Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Global Galvanizing Award voor Gents project

Tijdens Intergalva, de mondiale verzinkersconferentie in Rome, is stadsgebouw Melopee in het Belgische Gent bekroond met een Global Galvanizing Award in de categorie Architecture.

« terug naar Nieuws

28 juni 2022

Tijdens Intergalva, de mondiale verzinkersconferentie in Rome, is stadsgebouw Melopee in het Belgische Gent bekroond met een Global Galvanizing Award in de categorie Architecture.

De Global Galvanizing Awards, toegekend in samenwerking met Intergalva, zijn bedoeld als publieke waardering voor het vernieuwend gebruik van thermisch verzinkt staal door architecten, constructeurs en (staal)bouwers. Deze appreciatie valt dit jaar het stadsgebouw Melopee aan de Oude Dokken in Gent (België) ten deel, in de vorm van een Architectural Award. De jury, onder aanvoering van prof. Raffaele Landolfo (Department of Structures for Engineering and Architecture University of Naples) verkoos Melopee uit 37 deelnemende projecten.

Ook (of juíst) Zinkinfo Benelux, de organisatie voor het thermisch verzinken en thermisch-verzinkerijen in de Benelux, is verheugd dat Melopee met de award aan de haal gaat. Immers, het winnende project staat op ‘eigen grondgebied’ en het staal is verzinkt door een van de aangesloten bedrijven.

Melopee – een ontwerp van Xaveer De Geyter Architects (XDGA) – is geformeerd uit een rationeel, rechthoekig schoolgebouw met klaslokalen op de verdiepingen en ertegenaan een even nuchtere en orthogonale ‘buitenkamer’ met speelpleinen, eveneens over meerdere bouwlagen. ‘Het was van in het begin duidelijk dat we op het gelijkvloers over onvoldoende ruimte zouden beschikken voor de speelplaats’, verklaart projectmanager Willem van Besien van XDGA. ‘De oplossing zat in het stapelen van de verschillende speelplaatsen, wat vanzelf leidde tot de keuze voor een open draagstructuur. De compactheid van het schoolgebouw leidt ertoe dat de klassen en de sporthal zich op verschillende niveaus bevinden. We wilden vermijden dat de leerlingen en andere gebruikers zich voortdurend via de binnentrap van het éne niveau naar het andere zouden verplaatsen. Het stapelen zorgt ervoor dat de speelplaatsen zich op hetzelfde niveau situeren als de klassen.’

Daarbij geeft Van Besien, in bedekte termen, de voorkeur prijs voor een materiaal als thermisch verzinkt staal. ‘XDGA kiest zowel voor structuren als voor de afwerking het liefst voor "echte" materialen waarbij we zo weinig mogelijk verstoppen. We vermijden -indien mogelijk- "kunstmatige" ingrepen die de eigenheid van materialen verbergen.’

Stadsgebouw Melopee is, in opdracht van SOGent, gebouwd door BAM Contractors en Metaalbouw Dugardein-De Sutter. Boydens Engineering trad op als constructeur.