Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Goed eerste kwartaal voor de bouw

De coronacrisis heeft in het eerste kwartaal 2020 nog geen vat gehad op de Nederlandse bouw. De sector haalde 9,1 procent meer omzet dan over de eerste maanden van 2019, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

« terug naar Nieuws

Zelfs in maart van dit jaar, als de eerste effecten van de maatregelen tegen de virusverspreiding zich aftekenen, toont de bouw nog een stijging van de omzet.

De omzetstijging in het eerste kwartaal geldt voor alle branches binnen de bouw. De sterkste stijging is voor de gespecialiseerde bouwbedrijven: 11,1 procent meer dan over het eerste kwartaal 2019. Bedrijven in de grond-, weg- en waterbouw laten een stijging van 8,4 procent noteren. Met 7,1 procent boekt ook de woning- en utiliteitsbouw een flinke stijging.

In vergelijking met een jaar eerder is het aantal faillissementen in de bouw met zeven toegenomen tot 121. De groei hierin blijft voor het zevende kwartaal op rij aanhouden.

In het eerste kwartaal van dit jaar is vergunning verleend voor in totaal 14.000 nieuwbouwwoningen. Dat is bijna zeven procent meer dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. Hiermee is de dalende trend in de vergunningafgifte van het afgelopen jaar een halt toegeroepen. Toch is het niveau van de eerste kwartalen van 2017 en 2018 nog niet bereikt. In die jaren zijn zo'n 17.000 nieuwbouwwoningen vergund. Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen is een vroege indicator voor de hoeveelheid woningen die in de nabije toekomst worden gebouwd. Vanaf de vergunningverlening is de gemiddelde doorlooptijd ongeveer twee jaar. In de cijfers van het CBS zijn transformaties van woningen (het omzetten van niet-woningen, zoals kantoren, naar woningen) niet verwerkt.

Bouwkosten verleende bouwvergunningen in de jaren 2015–2020 in mld. euro. (bron: CBS).

De totale bouwkosten van afgegeven vergunningen voor het bouwen en verbouwen van gebouwen bedragen 4 miljard euro in het eerste kwartaal 2020. Dat is ruim twee procent hoger dan in het eerste kwartaal 2019. De vergunde bouwsom voor nieuwbouw en verbouwingen van woningen ligt in het eerste kwartaal van 2020 ruim 11 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Bij de bedrijfsgebouwen vallen de cijfers tegen. De vergunde bouwsom voor de verbouw van de bedrijfsgebouwen gaat wel omhoog (met ruim 7 procent), maar de nieuwbouw scoort ruim 21 procent lager.

  • CBS
  • Foto: bouw Nationaal Topzeilcentrum, Scheveningen (Architectenbureau Filip Mens, © Vic Obdam Staalbouw).