Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Grote steden bedreven in transformeren

Het herbestemmen van voormalige kantoren, scholen en winkels tot woningen. In de grote Nederlandse steden gebeurt dat inmiddels op grote schaal, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS over 2019.

« terug naar Nieuws

Vooral in Rotterdam is het transformeren in zwang. Ruim een derde van alle woningen die het afgelopen jaar in de havenstad gereed zijn gemeld, heeft eerder een andere functie vervuld. In totaal laat Rotterdam over 2019 1.905 voltooide herbestemmingen tot woning noteren. Amsterdam volgt met 1.320, Den Haag is derde met 875.

Ook in kleinere gemeenten zitten de transformaties naar woningen in de lift. Opvallend is de score van Capelle aan de IJssel. Hier bestaat driekwart van de nieuwe woningvoorraad van 2019 uit transformaties.

In geheel Nederland zijn het afgelopen jaar 12.500 bestaande gebouwen geschikt gemaakt voor een nieuwe woonfunctie, enkele honderden meer dan in 2018 en zo’n 13 procent van het totaal aantal woningen dat in 2019 is opgeleverd.

Ongeveer de helft van alle transformatiewoningen heeft ooit dienst gedaan als kantoorgebouw, zo laat het CBS weten. Een kwart betreft voormalige winkels en ‘maatschappelijke gebouwen’ zoals kerken, scholen en ziekenhuizen.

  • Park Oostduin, Den Haag: de transformatie van kantoor naar woongebouw, naar ontwerp van architectenbureau cepezed (© Lucas van der Wee).