Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Handreiking veilig doorwerken

Voor (kleinere) bedrijven in de metaal-, elektro en technologie-sector hebben FME en Koninklijke Metaalunie een handige handreiking en praktische checklists gemaakt voor een doelmatige toepassing van de corona-richtlijnen in de werkpraktijk.

« terug naar Nieuws

De handreiking vertaalt de algemene richtlijnen van de overheid en het RIVM voor de beheersing van de virusverspreiding naar praktische wenken voor het borgen van de personele gezondheid tijdens de werkprocessen, zowel in bedrijfsgebouw of werkplaats als daarbuiten.

'De verantwoordelijkheid om enerzijds de verspreiding van het virus tegen te gaan en anderzijds veilig door te kunnen werken, is van iedereen. Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat het virus zich niet verspreidt maar ook niet per direct alle werkzaamheden stil hoeven te vallen', zegt de Metaalunie-voorzitter, Fried Kaanen.

'Veel komt voort uit gezond verstand. Maak gebruik van looplijnen, instructieposters en pictogrammen. Scherm plekken waar mensen dichtbij elkaar komen voldoende af en zorg dat er voldoende hygiënemiddelen voorhanden zijn. Veel hangt af van duidelijk communiceren, verantwoordelijkheidsgevoel, motivatie en inbreng van medewerkers.'

Alle mogelijk benodigde maatregelen zijn in de handreiking opgenomen per thema, waaronder algemene preventieve maatregelen, ‘als 1,5 m afstand niet haalbaar is’, werken op locatie, reizen/vervoer en communicatie.

De handreiking is hier gratis als PDF te downloaden.

Bij de handreiking gaan enkele checklists waarin de coronarichtlijnen zijn omgezet naar concrete maatregelen die direct door het bedrijf zijn in te zetten. In totaal zes checklists zijn kosteloos beschikbaar op metaalunie.nl/corona/handreiking. Ze handelen over algemene maatregelen, routes, arbeidshygiëne, ontvangst en verzending van goederen en het reizen van medewerkers.