Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Innovatie in heavy lifting

Het ‘wagenpark’ van hijsspecialist Mammoet is uitgebreid met de Focus 30, een innovatieve 2.500 tons kraan voor zwaar hijswerk op krappe locaties. Het innovatieve zit ‘m vooral in de optie om de kraan verticaal op te bouwen.

« terug naar Nieuws

Kranen voor grote hijsklussen worden doorgaans op de grond horizontaal in elkaar gezet. Op een kleine kavel in een drukke, dichtbebouwde omgeving kost dat – mede gezien een kraanlengte van minimaal 150 m – veel tijd, energie en geld. En soms is ’t zelfs simpelweg onmogelijk.

De Focus 30 wordt in elementen naar de locatie gebracht en daar van onderaf als een soort blokkentoren verticaal opgebouwd. Dat kan op een kavel van een beperkt formaat en zonder inzet van zware hulpkranen. Eén hydraulische mobiele kraan volstaat. De montage duurt hooguit 10 dagen. De footprint van de kraan is hooguit 30x30 m. De druk op de bodem blijft beperkt tot 6t/m2.

Met deze ‘features’ leent de kraan zich bij uitstek voor de (weg- en water)bouw in stedelijk gebied of werkzaamheden zoals shutdowns, turnarounds en uitbreidingen in de petrochemische industrie en energiesector. De maximale hijscapaciteit bedraagt 5.000 ton. Na montage is een beweegbare top (‘jib’) aan de hoofdmast toe te voegen óf er juist van af te halen, zonder de hoofdmast eerst neer te moeten halen. Afhankelijk van de hijsklus, kan de kraan op sleeschoenen, wielen of rupsen worden gezet.

De nieuwe kraan is in opdracht van Mammoet USA ontwikkeld door Mammoet en Stoof E&I. Mammoet Westdorpe verzorgt het assembleren en testen. De staalbouw en de mechanische bewerking komen op het conto van het vier bedrijven: PTS, Rometal, King Metaal en Hillebrand. Daarvan heeft PTS het zesdelige Y-vormige erection frame geproduceerd. Hillebrand heeft zich ontfermd over de mastdelen.

De eerste hijsklussen voor de Focus 30 zijn voorzien voor eind dit jaar, in de petrochemie.

  • Afbeeldingen: Mammoet.