Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Liberty Steel en Thyssenkrupp staken overnamegesprekken

Liberty Steel Group en Thyssenkrupp hebben de onderhandelingen over mogelijke overname van de staaldivisie van de Duitse staalonderneming door het Engelse staalbedrijf stopgezet. Thyssenkrupp heeft dat vorige week naar buiten gebracht.

« terug naar Nieuws

5 maart 2021

Liberty Steel Group en Thyssenkrupp hebben de onderhandelingen over mogelijke overname van de staaldivisie van de Duitse staalonderneming door het Engelse staalbedrijf stopgezet. Thyssenkrupp heeft dat vorige week naar buiten gebracht.

Half oktober vorig jaar had Liberty Steel een niet-bindend indicatief bod uitgebracht op de Thyssenkrupp-staalactiviteiten. Volgens de Engelse staalfabrikant, met handelskantoor in Grevenbroich in Duitsland en een fabriek in het Belgische Luik, zou een combinatie met Thyssenkrupp beter berekend zijn op de actuele en aanstaande uitdagingen voor de Europese staalindustrie, zoals de verduurzaming van de productie. Begin dit jaar zou Liberty Steel met een nieuw, concreter bod zijn gekomen. De beoogde fusiepartners konden ’t echter niet eens worden over de opstap naar een gezamenlijke onderneming.

‘Uiteindelijk lagen onze ideeën over de bedrijfswaarde en de structuur van de transactie ver uit elkaar. Daarom hebben we besloten de gesprekken te beëindigen’, aldus dr. Klaus Keysberg, CFO van Thyssenkrupp. ‘We betreuren deze stap omdat wij Liberty Steel als een serieuze partner in het proces beschouwden. Nu is het belangrijk dat wij de levensvatbaarheid van onze staalactiviteiten in de toekomst zelf veiligstellen.’ Daartoe heeft de zogeheten staalraad van het Duitse staalconcern een ‘staalstrategie ’20-’30’ ontwikkeld. Hiermee wil het bedrijf de consequenties van de coronapandemie het hoofd bieden en toewerken naar een meer duurzame en tegelijkertijd rendabele staalproductie.

Met beëindiging van de onderhandelingen met Thyssenkrupp houdt de expansiedrift van Liberty Steel Group (tijdelijk) halt. Vier jaar geleden kocht het Engelse staalbedrijf de divisie speciaal staal van Tata Steel Europe met vier vestigingen in het Verenigd Koninkrijk. Enkele maanden daarna werd de Australische staalproducent Arrium ingelijfd. Liberty Steel houdt hoofdkantoor in Londen en bezit satellietkantoren in Dubai, Singapore en Hong Kong.

  • Foto: Thyssenkrupp.