Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Liberty Steel in de race voor thyssenkrupp, SSAB lonkt naar Tata Steel IJmuiden

The Liberty Steel Group heeft een niet-bindend indicatief bod uitgebracht ter overname van de staalactiviteiten van thyssenkrupp. Het Zweedse SSAB is geïnteresseerd in de Nederlandse tak van Tata Steel.

« terug naar Nieuws

Overnamegeruchten deden al langer de ronde, maar afgelopen week bracht Liberty Steel het nieuws zelf naar buiten. Gedachte achter de overname is dat de twee bedrijven gezamenlijk beter berekend zijn op de uitdagingen waar de staalindustrie in Europa voor staat. Naast de mogelijkheid om elkaars activa aan te vullen, wordt ook veel profijt verwacht van de geografische spreiding van bedrijfsactiviteiten die de overname met zich meebrengt.

Liberty Steel Group is actief in de productie van staal en aluminium, metaalrecycling, engineering en handel. De onderneming bezit een fabriek in Luik en een handelskantoor in Grevenbroich, Duitsland. Het van origine Engelse bedrijf houdt hoofdkantoor in Mayfair, Londen. De satelliet-kantoren bevinden zich in Dubai, Singapore en Hong Kong. De expansiedrift van het bedrijf kwam al tot uiting in 2017. In februari van dat jaar werd de divisie speciaal staal van Tata Steel Europe met vier vestigingen in het Verenigd Koninkrijk ingelijfd. Enkele maanden later werd de Australische staalproducent Arrium opgekocht.

Thyssenkrupp heeft roerige tijden achter de rug. In augustus vorig jaar stak de Europese Commissie een stokje voor de voorgenomen fusie met Tata Steel. Even later strandden fusie-onderhandelingen met Klöckner en met Salzgitter. Tussentijds vond bij thyssenkrupp een grote reorganisatie plaats. Wel bracht de verkoop van de liftendivisie aan een investeerdersconsortium van Advent, Cinven, en de Abu Dhabi Investment Authority 17 miljard euro in het laatje.

Liberty is overigens niet als enige uit op het inlijven van thyssenkrupp. Ook SSAB behoort tot de bieders. Volgens het Duitse Handelsblatt blijkt de Zweedse staalfabrikant echter ook warme belangstelling te hebben voor Tata Steel IJmuiden. Bij overname van thyssenkrupp zou SSAB toegang krijgen tot belangrijke autofabrikanten in Duitsland. De fabrieken van thyssenkrupp in Duisberg zouden echter een grote verbouwing moeten ondergaan. Daarom zou SSAB nu een voorkeur hebben voor de Nederlandse tak van Tata Steel. Volgens persbureau Bloomberg zouden Tata Steel en SSAB al verkennende gesprekken voeren.

  • Foto: Liberty Steel.