Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Museum Singer Laren is BNA Beste Gebouw van het Jaar 2022

Afgelopen donderdag 12 mei is in Theater Zuidplein in Rotterdam de renovatie en uitbreiding van museum Singer Laren uitgeroepen tot winnaar BNA Beste Gebouw van het Jaar 2022. Het project, naar ontwerp van Bedaux de Brouwer Architecten, gaat ervandoor met de prijs van de vakjury én de publieksprijs.

« terug naar Nieuws

17 mei 2022

Afgelopen donderdag 12 mei is in Theater Zuidplein in Rotterdam de renovatie en uitbreiding van museum Singer Laren uitgeroepen tot winnaar BNA Beste Gebouw van het Jaar 2022. Het project, naar ontwerp van Bedaux de Brouwer Architecten, gaat ervandoor met de prijs van de vakjury én de publieksprijs.

’t Is voor het eerst in 17 edities van de jaarlijkse gebouwenprijs dat een inzending de beide prijzen in de wacht sleept. Bij de online publieksstemming wist Singer Laren ruim 2.000 van de 8.000 uitgebrachte stemmen voor zich te winnen. Ook de vakjury, ditmaal onder aanvoering van Barbara Baarsma (hoogleraar Toegepaste Economie, UvA en directeur Rabo Carbon Bank) vond het ‘vernieuwbouwproject’ de beste. Het project werd gekozen uit tien genomineerden, op hun beurt geselecteerd uit in totaal ruim 80 inzendingen.

‘De kwaliteit van het vernieuwde museum Singer Laren schuilt in de vanzelfsprekendheid waarmee het ontwerp is ingepast op zijn plek’ verklaart de jury haar keuze voor de algehele winnaar van dit jaar. ‘Het project laat zien dat je soms de beste kwaliteit krijgt door een bestaande situatie te verbeteren in plaats van iets nieuws te maken’. Om te vervolgen met: ‘Singer Laren is een atypisch icoon. Een gebouw dat niet zichzelf probeert te promoten, maar dienstbaar is aan de kunst en de bezoeker, en zich met een tijdloze architectuur voegt bij het bestaande ensemble’.

Naast Singer Laren als algehele winnaar, zijn vier andere inzendingen verkozen tot categoriewinnaar. In de categorie Particuliere Woonbeleving overkomt dat woongebouw Stories in Amsterdam, een ontwerp van Olaf Gipser Architects. ‘Stories toont de potentie van collectief particulier opdrachtgeverschap, waarbij individuele vrijheid de ruimte krijgt en bijzondere woningen ontstaan, waarvoor de vrije markt nauwelijks ruimte biedt’, aldus de jury.

Little C in Rotterdam haalt als eerste de eindstreep in de categorie Leefbaarheid & Sociale Cohesie. ‘Little C vervult met verve zijn brugfunctie tussen de binnenstad en Coolhaven, tussen het Erasmus MC en een nieuw woongebied, tussen de bestaande en nieuwe stad’, stelt de jury over het project naar ontwerp van CULD Inbo vof.

De uitblinker in de categorie Stimulerende Omgeving is, volgens de jury, Depot Boymans van Beuningen. De ‘kiescommissie’ is vol lof over het ontwerp van MVDRV: ‘Het ontwerp geeft een nieuwe invulling aan de typologie van de opslagplaats, die andere musea kan inspireren. Dat is een enorme verdienste’.

KAAN Architecten pakt de prijs in de categorie Identiteit & Icoonwaarde met de Rechtbank Amsterdam, de permanente opvolger van de Tijdelijke Rechtbank die op dit moment opnieuw verrijst als bedrijfsverzamelgebouw in Enschede. ‘Streng, rechtvaardig – menselijk’, luidt het oordeel van de jury over de onlangs opgeleverde nieuwbouw in de hoofdstad. ‘Dit gebouw plaatst de rechtspraak waar hij hoort, midden in de samenleving, en biedt houvast bij momenten waarop beslissingen over levens worden genomen’.

Het Nationaal Holocaust Namenmonument in Amsterdam ontvangt van de jury een eervolle vermelding. Het monument voor de ruim 102.000 Nederlandse holocaustslachtoffers is ontworpen door Daniel Libeskind. Rijnboutt trad op als coördinerend en uitvoerend architect. ‘Het grootse van de Holocaust overstijgt dit alles, en maakt dat de jury het project niet naast andere projecten kan en wil plaatsen’, verklaart de BNA.

  • bna.nl/gebouw-van-het-jaar
  • Foto’s (v.b.n.b en v.l.n.r.): museum Singer Laren (Bedaux de Brouwer Architecten, © Karin Borghouts) • woongebouw Stories, Amsterdam (Olaf Gipser Architects, © Max Hart Nibbrig) • woongebouwen Little C, Rotterdam (CULD Inbo vof, © Ossip van Duivenbode) • Depot Boymans van Beuningen, Rotterdam (MVRDV, © Ossip van Duivenbode) • Rechtbank Amsterdam (KAAN Architecten, © Fernando Guerra) • Nationaal Holocaust Namenmonument, Amsterdam (Daniel Libeskind & Rijnboutt, © Kees Hummel).