Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Nederland robotland

Het is weliswaar nog niet voldoende voor een plekje in de wereldwijde top 10, maar Nederland scoort allerminst slecht in robotisering van industriële processen, zo blijkt uit recent cijferwerk van de IFR, International Federation of Robotics.

« terug naar Nieuws

2 februari 2024

Het is weliswaar nog niet voldoende voor een plekje in de wereldwijde top 10, maar Nederland scoort allerminst slecht in robotisering van industriële processen, zo blijkt uit recent cijferwerk van de IFR, International Federation of Robotics. In ons land zijn per 10.000 werknemers in de industriële sector momenteel 248 robots in bedrijf. Daarmee zit Nederland flink boven het gemiddelde in de EU (208) en steekt ’t ver uit boven het Europees gemiddelde (136).

Ook met de robotisering bij de directe zuiderburen, België en Luxemburg, zit ’t volgens de IFR-cijfers wel snor. Beide landen komen gezamenlijk uit op 216 robots op 10.000 medewerkers. Oosterbuur Duitsland bezet de derde plaats op de wereldranglijst van landen met de hoogste robotdichtheid in de industrie. De grootste economie van Europa telt 415 robots per 10.000 werknemers en hoeft in de rangschikking alleen koploper Zuid-Korea en runner up Singapore voor zich te dulden.

De waarde van deze data? ‘Gegevens over robotdichtheid onthullen de stand van de automatisering wereldwijd en stellen ons in staat om regio’s en landen met elkaar te vergelijken’, aldus IFR-voorzitter Marina Bill.

Met Duitsland, maar ook Zweden en Zwitserland is de top tien bezit de Europese Unie 208 robots per 10.000 werknemers en dat is meer dan in welke mondiale regio ook. Noord-Amerika komt, vooral dankzij de Verenigde Staten, op 188 eenheden. Azië laat 168 noteren. Dat is vooral terug te voeren op de hoge graad van automatisering in Zuid-Korea, Singapore en Japan, maar ook China, Hongkong en Chinees Taipei.

De grootste producent van robots ter wereld, Japan, is vierde op de lijst van grootgebruikers wereldwijd (397 eenheden). In dit land is de robotdichtheid wel het snelst gegroeid, tussen 2017 en 2023 met gemiddeld zeven procent per jaar.

‘De snelheid waarmee robots in fabrieken over de hele wereld worden toegepast, is indrukwekkend’, vindt Marina Bill, ‘De nieuwe gemiddelde robotdichtheid wereldwijd bereikte in 2022 een recordhoogte van 151 robots per 10.000 werknemers – meer dan het dubbele van het aantal dat zes jaar geleden werd gemeten.’

  • Foto: Zeman-lasrobots (© Oude Reimer).