Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Nippon Steel lijft US Steel in

Niet ArcelorMittal (serieuze interesse), ook niet Clevelands Cliffs (bod afgeslagen), maar Nippon Steel is voor 14,9 miljard Amerikaanse dollars de nieuwe eigenaar van US Steel.

« terug naar Nieuws

2 januari 2024

Niet ArcelorMittal (serieuze interesse), ook niet Clevelands Cliffs (bod afgeslagen), maar Nippon Steel is voor 14,9 miljard Amerikaanse dollars de nieuwe eigenaar van US Steel.

Nippon Steel heeft per aandeel US Steel 55 dollar neergeteld. Dat brengt de koopsom op ongeveer 14,1 miljard dollar. Daarnaast neemt het Japanse staalbedrijf ook de openstaande schulden van de Amerikaanse concullega over, goed voor een bedrag van zo’n 0,8 miljard dollar. Daarmee belopen de totale overnamekosten bijna 15 miljard dollar. De besturen van beide ondernemingen hebben de transactie goedgekeurd. Eerder legde US Steel een bod van Clevelands Cliffs van 35 dollar per aandeel naast zich neer.

Met de incorporatie van de staalfabricage-activiteiten in de Verenigde Staten groeit de totale productiecapaciteit van Nippon Steel naar 86 miljoen ton (ruw)staal per jaar. Alleen Baowu Steel in China blijft Nippon als grootste staalfabrikant voor. Voor de Japanse staalmaker betekent de overname een flinke stap op weg naar het strategische doel om de eigen productiecapaciteit op te krikken naar 100 miljoen ton ruwstaal op jaarbasis.

Door de overname werkt Nippon zich bovendien op tot groot-leverancier van de auto-industrie. In 2022 ging bijvoorbeeld bijna een kwart van de totale staalproductie van US Steel naar de automobiel- en transportsector. ‘Via deze deal hebben Nippon en US Steel gezamenlijk een aanzienlijk deel van de wereldwijde automarkt in handen’, laat Japan-analist Mark Chadwick weten op het Smartkarma-onderzoeksplatform. ‘Hierdoor lijken ze zich in een goede positie te bevinden om te profiteren van de verschuiving naar EV-motoren.’

US Steel blijft na de overname actief onder dezelfde naam en vanuit het bestaande hoofdkantoor in Pittsburgh.

  • Foto: Nippon Steel.