Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Opschorten antidumpingheffing staal bepleit

Orgalim, de organisatie voor de metaalverwerkende industrie in Europa, heeft bij de Europese Unie aangedrongen op het tijdelijk stopzetten van heffingen op het ‘dumpen’ van diverse staalproducten vanuit bijvoorbeeld China en India op de Europese markt.

« terug naar Nieuws

24 maart 2022

Orgalim, de organisatie voor de metaalverwerkende industrie in Europa, heeft bij de Europese Unie aangedrongen op het tijdelijk stopzetten van heffingen op het ‘dumpen’ van diverse staalproducten vanuit bijvoorbeeld China en India op de Europese markt.

Koninklijke Metaalunie, de Nederlandse organisatie voor het MKB Metaal en lid van Orgalim, schaart zich achter het verzoek en roept de Nederlandse overheid op het rappel te steunen. ‘We zijn niet principieel tegenstander van Europees anti-dumping beleid. Het is van belang de Europese staalmarkt concurrerend te houden ten opzichte van ‘goedkope’ landen als China en India’, stelt Metaalunie-voorzitter Fried Kaanen. ‘Maar de verlenging van afgelopen jaar van de importmaatregelen versterkt de negatieve effecten van de huidige overspannen staalmarkt enorm: nog hoger oplopende prijzen en een enorm tekort aan staalproducten. Daar komt de oorlog in Oekraïne nu nog bij. Materiaalprijzen zijn enorm gestegen, maar misschien nog wel vervelender is dat diverse metalen simpelweg niet verkrijgbaar zijn. Dit leidt tot grote problemen in de productieketen.’

De problematiek rond verkrijgbaarheid en prijzen van materialen zet het herstel van maakbedrijven na de coronacrisis, de groei, winstgevendheid, maar ook de levertijden sterk onder druk, meent de Koninklijke Metaalunie. Fried Kaanen dicht het actuele materiaalvraagstuk meerdere oorzaken toe: ‘Geopolitieke spanning, verstoring van de ketens (al ingezet tijdens de pandemie) én het Europese anti-dumpingbeleid op staalgebied. Dit overheidsingrijpen beïnvloedt de prijsvorming en de handelsstromen van metaal disproportioneel’, aldus de leidsman van de ondernemersorganisatie.

De prijzen van staal zitten al enkele jaren in de lift. Dat bracht Orgalim er in december vorig jaar toe om de Europese Commissie te vragen de noodzaak van de importheffingen op staal te onderzoeken. Heffingen op de invoer van staal uit onder meer China zouden inmiddels een averechtse uitwerking hebben op de concurrentiepositie van de maakindustrie in Europa. Volgens de Metaalunie heeft de oorlog in Oekraïne de kwestie nog meer urgent gemaakt. Oekraïne en Rusland zijn samen goed voor 23 procent van de Europese staalimport. Invoeren vanuit Rusland mag niet meer, invoeren vanuit Oekraïne kan niet meer omdat de staalproductie in dit land door de oorlog nagenoeg lam is gelegd. Al meerdere, grote staalproducenten in Oekraïne hebben hun productie geminimaliseerd of stopgezet. Hierdoor heeft de maakindustrie in Europa volgens de Metaalunie (nog) minder staal beschikbaar en blijven prijzen stijgen en levertijden oplopen.