Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Overname Tata Steel IJmuiden door SSAB van de baan

De overname van Tata Steel IJmuiden door SSAB gaat niet door. Dat heeft het Zweedse staalconcern vanmorgen bekend gemaakt. De noodzakelijke investeringen zouden volgens de Zweden niet opwegen tegen de te behalen voordelen.

« terug naar Nieuws

‘We hebben Tata Steel IJmuiden heel nauwkeurig geëvalueerd en geconcludeerd dat een overname om technische redenen moeilijk zou zijn. We hebben niet voldoende zekerheid dat we ons industriële plan snel genoeg kunnen implementeren met de technische oplossingen waar we voorkeur voor hebben. We kunnen Tata Steel IJmuiden niet in lijn brengen met onze duurzame strategie zoals we dat graag willen’, stelt SSAB-directeur Martin Lindqvist. ‘De synergieën die we zagen in de transactie, wogen niet op tegen de kosten en investeringen die nodig zouden zijn voor de gewenste transformatie. Dit betekent dat over het geheel gezien, de transactie niet aan onze financiële verwachtingen zou voldoen’.

SSAB is druk doende om de productie van staal te vergroenen. Het bedrijf wil, als eerste in de wereld, in 2026 fossiel-vrij staal naar de markt brengen en in 2045 fossiel-vrij opereren.

‘Ondanks dat we wisten dat de verkoop nog geen gelopen race was, zijn we wel enorm verrast en teleurgesteld door het nieuws’, reageert FNV-voorzitter Roel Berghuis vanochtend bij NH Radio. ‘Toen half november vorig jaar bekend werd dat SSAB interesse had, hebben wij direct gezegd dat dat goede kansen voor ons biedt. Het bedrijf zit op een groene koers wat betreft verduurzaming en installaties die ijzer maken op basis van waterstof. Dat hebben wij in IJmuiden ook nodig, dus in die zin zagen we het als een hele kansrijke onderneming’.

‘We gaan ons even goed laten informeren over wat er nou precies gezegd is door het Zweedse concern", zegt Berghuis. ‘Wat we wel van mening zijn, is dat de ontvlechting die zou plaatsvinden tussen Tata Steel Engeland en Tata Steel Nederland gewoon door moet gaan, omdat we in IJmuiden weer een slagvaardig bedrijf willen hebben zoals we dat altijd geweest zijn.’

De overnamegesprekken tussen Tata en SSAB liepen al langer stroef. Al eerder deze maand lieten de twee grootste aandeelhouders van SSAB – Industrivarden en LKAB – zich sceptisch uit over een mogelijke overname van het voormalige Hoogovens.

Analisten bij Credit Suisse betwijfelden het momentum. Volgens de Zwitserse bank zou de overname van Hoogovens op dit moment een risico vormen voor de ‘groene staal’-strategie van SSAB. Bovendien blijft de ontwikkeling van het aandeel SSAB op de beurs achter bij dat van concurrenten als ThyssenKrupp. Ook dat maakt een omvangrijke overname als die van Tata Steel Nederland op dit moment niet echt kansrijk.

Eind november vorig jaar taxeerden bankiers de overname-waarde van de Nederlandse Tata Steel-tak tussen de 7 en 8 miljard dollar (ofwel 6 tot 7 miljoen euro).

  • In november 2020 liet Hans Schenk, emeritus hoogleraar economie en bedrijfskunde aan Universiteit van Utrecht, zich uit over de slagingskansen van de overname.
  • Bronnen: NH Nieuws en NOS.nl.
  • Foto: Tata Steel, Young Professionals, © Koen Suyk.