Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Prins Clausbrug weer in de prijzen

Na de Nationale Staalprijs 2022 in de categorie Infrastructuur heeft de Prins Clausbrug bij Dordrecht een tweede prestigieuze prijs in de wacht gesleept. Ditmaal draait ’t om een speciale prijs bij de Benelux Steel Bridge Contest 2023.

« terug naar Nieuws

7 maart 2024

Na de Nationale Staalprijs 2022 in de categorie Infrastructuur heeft de Prins Clausbrug bij Dordrecht een tweede prestigieuze prijs in de wacht gesleept. Ditmaal draait ’t om een speciale prijs bij de Benelux Steel Bridge Contest 2023.

De Nederlandse brug krijgt de prijs toebedeeld omwille van ‘het bijzonder geslaagde samenspel van architecturaal, constructief, mechanisch en omgevingstechnisch ontwerp’, aldus de vakjury van de Benelux Steel Bridge Contest.

De winnende brug is het product van samenwerking tussen René van Zuuk Architects, Iv-Infra, Bouwcombinatie Dura Vermeer-Hillebrand en de gemeente Dordrecht. Dankzij de Prins Clausbrug kunnen voetgangers en fietsers sinds oktober 2021 vanuit de Dordtse binnenstad een directe oversteek maken over het water van de Wantij naar de nieuwe woonwijk Stadswerven en uiteraard vice versa.

Het 141 m lange kunstwerk bestaat uit twee stalen aanbruggen met daartussen een stalen val met een lengte van zo’n 50 m. De draagconstructie bevindt zich in het midden van het brugdek, waardoor de brug ondanks de forse overspanning een slanke verschijning is geworden. De hoofdligger komt gedeeltelijk boven het brugdek uit, wat resulteert in een vanzelfsprekende scheiding van de twee verkeersrichtingen.

Ballastmast en pendelstaaf zijn dé beeldbepalende componenten van de basculebrug en promoveren het openen en sluiten van het val tot een waar schouwspel. Hoe dat in z’n werk gaat, is te zien in deze video van Art van Zuuk.

Naast de bekroning van de Prins Clausbrug kende de jury, onder voorzitterschap van Wim Hoeckman, ook twee categorie-gebonden prijzen toe. De prijs voor de ‘beste verkeersbrug’ ging naar de Brigandsbrug in Ingelmunster (België), een ontwerp van Ney & Partners (foto links). Onder de fiets- en voetgangersbruggen trok de Passerelle in het Belgische Arquennes, naar ontwerp van Bureau Greisch, aan het langste eind.

Aan de Benelux Steel Bridge Contest 2023 deden in totaal 53 projecten uit België, Nederland en Luxemburg mee. Als ’t aan de samenwerkende organisatoren Infosteel en Bouwen met Staal ligt, blijft ’t niet bij een editie 2023 maar wordt de Bridge Contest voortaan elke twee jaar uitgeschreven voor steeds weer nieuwe lichtingen bruggen van staal of staal-beton in de Benelux.