Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

RIBA Royal Gold Medal 2021 voor David Adjaye

David Adjaye is onderscheiden met de RIBA Royal Gold Medal 2021. De Ghanees-Britse architect ontvangt de prestigieuze onderscheiding voor zijn ‘uitzonderlijke oeuvre’ en andere verdiensten voor de architectuur.

« terug naar Nieuws

Het werk van de 54-jarige Adjaye toont invloeden uit onder meer hedendaagse kunst en muziek, Afrikaanse kunstvormen en het stedelijk leven, aldus het RIBA (Royal Institute of British Architects). In een kwarteeuw tijd heeft de architect een keur aan ontwerpen afgeleverd, voor bijvoorbeeld woningen, meubilair, tentoonstellingen en stedenbouwkundige plannen.

Adjaye’s bekendste gebouw is het Smithsonian National Museum of African American History and Culture (2016) in Washington. Andere bouwwerken uit zijn portfolio zijn het multifunctionele complex Sugar Hill in New York (2015), het Nobel Peace Center in Oslo (2005) en de Skolkovo managementschool in Moskou (2010).

Behalve ontwerpen geeft Adjaye al sinds het begin van zijn loopbaan les aan architectuuropleidingen in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

De RIBA Royal Gold Medal, een van de belangrijkste architectuurprijzen ter wereld, is niet de eerste koninklijke eer die Adjaye ten deel valt. In 2017 werd hij geridderd, waardoor hij de titel Sir voor zijn naam mag zetten.

Vorig jaar ging de RIBA Royal Gold Medal naar Nicolas Grimshaw. Sinds de instelling in 1848 hebben zes Nederlandse architecten de internationale prijs in de wacht gesleept, waaronder Rem Koolhaas (2004), Willem Dudok (1935) en Pierre Cuypers (1897).