Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Start montage luifel station Gouda

Na de aanvoer van zes 50 m lange liggers, vannacht, begint Buiting Machinebouw en Staalconstructies dit weekend met de eindmontage van een bijzondere luifelconstructie in Gouda.

« terug naar Nieuws
Start montage luifel station Gouda

De luifel, ontworpen door Sander Architecten in samenwerking met IAA Architecten, markeert de nieuwe entree aan de Bloemendaalzijde van NS-station Gouda. De droogloop staat zelfstandig tussen het ‘Huis van de stad’, opgeleverd in 2012, en de nieuwe bioscoop Cinema Gouda, en kraagt uit tot boven perron 11. Buiting in Almelo is hoofdaannemer. ABT tekende voor de constructieve opzet.


Het ontwerp bestaat uit zes liggers die rusten op twaalf 10 m hoge kolommen,waarvan een deel al is geplaatst. De liggers op twee steunpunten worden telkens onderling gekoppeld met glaspanelen. De luifel (60 x16 m) krijgt een licht en speels karakter doordat de kolommen waarop de overkapping rust niet in een rechte lijn achter elkaar staan en doordat op 6 m hoogte een schaduwvoeg in de kolommen is aangebracht. Er wordt 300 ton staal en 770 m² glas verwerkt in het ontwerp.

Meer over project binnenkort in het vakblad Bouwen met Staal. (Bouwen met Staal, 7 november 2014)