Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Tata Steel NL en UK gaan scheiden

De Nederlandse en de Britse tak van Tata Steel gaan uit elkaar. De ontkoppeling is al gaande en wordt naar verwachting eind maart van dit jaar afgerond, laat Tata Steel weten via een financiële kwartaalrapportage.

« terug naar Nieuws

De overname van Tata Steel Nederland door het Zweedse SSAB is weliswaar van de baan. Maar de Nederlandse onderdelen van Tata Steel, waaronder de vestiging IJmuiden maar bijvoorbeeld ook Tubes in Oosterhout, staat toch een geduchte transitie te wachten.

Via een verslag met de cijfers over het derde kwartaal van het gebroken boekjaar (een Tata Steel-boekjaar loopt van april tot april) laat CEO Tachat Viswanath Narendran weten dat Tata Steel NL en Tata Steel UK worden ‘ontvlochten’. Vanaf 1 april 2021, bij aanvang van het nieuwe boekjaar, zouden beide bedrijfsonderdelen separaat verder moeten gaan.

Financieel staat Tata Steel er naar eigen zeggen goed voor. Waar eerder vorig jaar nog verlies moest worden incasseren, kan het bedrijf over de laatste drie maanden van 2020 een netto-winst van 457 miljoen euro (40,1 miljard roepies) bijschrijven.

Daarmee lijkt de onderneming zich ook te herstellen van de impact van de coronacrisis. Vooral in India draait Tata Steel goed. Het economisch herstel heeft in het ‘moederland’ geresulteerd in een sterke opleving van de vraag naar staal. In Europa zijn de cijfers door enkele eenmalige gebeurtenissen negatief beïnvloed, meent Narendran. De vestiging IJmuiden is volgens Tata Steel een van de meest kostenconcurrerende en milieu-efficiënte staalproducenten van Europa. Tata Steel wil zich blijven inzetten voor een ‘strategische en duurzame oplossing’ voor Tata Steel Europe. Maar op korte termijn zijn de pijlen gericht op ‘bedrijfsprestaties en kasstromen’.