Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Terug van (nooit) weggeweest

Het Platform Stalen Bruggen zoekt de spotlights weer op met een nieuwe reeks webinars rond het monitoren, inspecteren en (eventueel) versterken van de Van Brienenoordbruggen.

« terug naar Nieuws

Het Platform Stalen Bruggen is in 2008 in het leven geroepen door Rijkswaterstaat, TNO en Bouwen met Staal om met de verschillende disciplines binnen de brede Nederlandse bruggenbouw de bestaande kennis voor de renovatie van een achttal stalen bruggen te delen. De rijdekken van deze, al wat oudere bruggen zouden kampen óf op korte termijn te kampen krijgen met ontoelaatbare vermoeiing, mede als gevolg van de inmiddels fors toegenomen verkeersbelastingen. Via het platform zouden óók de inzichten en eerste ervaringen met een vernieuwende renovatiemethodiek met HSB-overlaging over de bühne komen. En zo geschiedde, met een scala aan goed bezochte en gewaardeerde activiteiten: van themamiddagen en masterclasses tot en met een eigen website platformstalenbruggen.nl

De afgelopen paar jaar heeft het platform een ietwat sluimerend bestaan geleid. Maar nu, twaalf jaar na oprichting, gaat het Platform compleet uit de pauzestand. Het bestaande media-arsenaal blijft in gebruik en krijgt eigentijdse aanvulling van onder meer online forum- en paneldiscussies en video’s. De eerste Platform-video staat al op YouTube: een interview van Lisa Swaaf (TNO) met Jeroen Seinen (Rijkswaterstaat) over de revitalisatie en goede voornemens van het Platform.

Het algemene doel van het Platform blijft ongewijzigd: kennis delen. De focus wordt echter verlegd van het ‘bouwdeel’ rijdek naar de totale brug, waarbij het draait om het integraal beschouwen van noodzaak en mogelijkheden om bruggen die het einde van hun (economische) levensduur naderen, te versterken dan wel te vervangen. Dan gaat ’t bijvoorbeeld over conditiemetingen van bestaande bruggen, inspecties, het maken van een versterkingsontwerp en de renovatie- en vervangingsmethoden. Daarmee hebben de verschillende geledingen van de nationale bouw en infra al heel wat kennis opgedaan. Voor het uitwisselen van deze kennis werpt het Platform Stalen Bruggen zich op als het centrale podium. Uiteraard zijn ook bruggenexperts van over de landsgrenzen welkom om hun deskundigheid over de bühne te brengen.

De herstart van het platform begint goed met drie webinars rond de Van Brienenoordbruggen over de Maas bij Rotterdam. De eerste aflevering staat op de rol voor dinsdag 26 januari a.s. en staat nog steeds open voor gratis deelname. Het programma en aanmeldingsformulier vindt u op deze webpagina. Voor de maand maart zijn een tweede en derde sessie voorzien.

  • Foto: Van Brienenoordbruggen, Rotterdam (© Truckstar).