Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Toekomstbestendige hoogoven in gebruik genomen

Na een verbouwing van vijf maanden heeft ArcelorMittal Belgium hoogoven B in Gent weer in bedrijf gesteld. In de volledig vernieuwde hoogoven moet het productieproces nu efficiënter verlopen. Tegelijkertijd wordt bijgedragen aan verlaging van CO2-emissie.

« terug naar Nieuws

10 maart 2021

Na een verbouwing van vijf maanden heeft ArcelorMittal Belgium hoogoven B in Gent weer in bedrijf gesteld. In de volledig vernieuwde hoogoven moet het productieproces nu efficiënter verlopen. Tegelijkertijd wordt bijgedragen aan verlaging van CO2-emissie.

Voor de hoogovenvernieuwing heeft de staalfabrikant een slordige 195 miljoen euro uitgetrokken. Met dit budget is de vorm van de hoogoven geoptimaliseerd en overgestapt op een nieuw PLC-platform met een moderne gebruikersinterface en faciliteiten voor uitgebreide diagnose van bijvoorbeeld temperatuur- en drukmetingen. Ook is nieuwe netwerkinfrastructuur aangelegd, de procescomputersoftware aangepast en zijn de modellen voor sturing van de hoogoven verbeterd. Daarnaast hebben de veiligheidsconcepten een herziening ondergaan. Aan de gehele operatie is zo’n 5.000 ton staal, 3.000 ton vuurvast materiaal en 265 kilometer aan elektrische kabels besteed.

Naast een meer doelmatig productieproces moet de vernieuwde hoogoven vooral ook helpen om de uitstoot van CO2 naar beneden te krijgen. Voor Europa streeft ArcelorMittal naar een emissiereductie van 30 procent in 2030, ten opzichte van 2018. In 2050 wil de onderneming klimaatneutraal functioneren. Dat past bij de ambities van de Green Deal van de EU en het eigen Climate Action Report.

Hoogoven B dient bij te dragen aan de emissiedoelen via efficiënter brandstofverbruik en (op termijn) het gebruik van groene koolstof en groene waterstof ter vervanging van fossiele koolstof. Daartoe heeft het bedrijf onder meer het project Torero opgetuigd. In dit project wordt gewerkt aan het omwerken van afvalhout tot biokolen, als alternatief voor de huidige poederkolen. De fabriek die hiervoor nodig is, wordt naar verwachting eind volgend jaar op het terrein in Gent in bedrijf genomen. In eerste instantie gaat de Torero-fabriek per jaar maximaal 60.000 ton afvalhout omzetten in zo’n 40.000 ton biokolen. In de tweede fase, nadat de eerste Terero-reactor is gestart, wordt de productie verdubbeld.

Daarnaast wil ArcelorMittal dat de inzet van primaire grondstoffen, benodigd voor het hoogovenproces, stap voor stap plaats maakt voor hergebruik van afvalstoffen. Zo wordt gestudeerd op de mogelijkheden om plastic afval in de vorm van poeder of gas in de hoogoven te injecteren. Het project Stellanol is in het leven geroepen om koolstofhoudende afvalgassen van de hoogoven af te vangen en om te zetten in biologisch koolstofethanol dat onder meer inzetbaar is als vloeibare brandstof. Ook Stellanol is waarschijnlijk eind volgend jaar afgerond en heeft dan geresulteerd in een fabriek die per jaar tot zo’n 80 miljoen liter koolstofethanol kan produceren.

  • Foto: de vernieuwde hoogoven B, © ArcelorMittal Belgium.