Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Twee-eenheid

Mechanica van constructies en het ontwerpen en berekenen van constructies. Deze twee vakgebieden komen samen in Mechanica + constructie 1, de nieuwste telg in de familie studieboeken van Bouwen met Staal.

« terug naar Nieuws

Vooral voor studenten in de eerste jaren van hun HBO-studie Bouwkunde, Civiele Techniek en Brede Bachelor vormt de bijna 250 pagina’s dikke uitgave de nadere kennismaking met de mechanica als basaal en integraal component van het constructief ontwerp en constructief rekenwerk. Zo behandelt hoofdstuk 3 het uitwendig evenwicht van statisch bepaalde liggers om handvatten te bieden voor het vaststellen van oplegreacties en gaat hoofdstuk 4 in op het inwendig evenwicht van liggers als opmaat naar het berekenen en tekenen van inwendige krachten.

De acht hoofdstukken en drie bijlagen hebben hun grootste gemene deler in praktische voorbeelden van eenvoudige constructies in staal, beton of hout waarmee specifieke bouwkundige of civieltechnische vraagstukken van de mechanica zichtbaar en inzichtelijk worden. Elk hoofdstuk sluit af met parate-kennisvragen en oefenopgaven.

Of ’t nu gaat om het berekenen van vervorming door normaalkracht of doorbuiging, het berekenen van driescharnierspanten of statische bepaalde vakwerken óf het toetsen van maatgevende doorsnedes, op alle onderdelen volgt het studieboek de toetsingsregels in de Eurocodes.

Auteur van Mechanica+constructie 1 is Vincent Keijzers, constructeur en docent aan de Avans Hogeschool, Hogeschool Zeeland en bij post HBO-opleidingen van de Betonvereniging en Bouwen met Staal.

De ‘1’ in de boektitel verkondigt de komst van een tweede deel. Naar verwachting ligt dit Mechanica+constructie 2 begin volgend jaar bij Bouwen met Staal op de boekenplank. Op verschillende pagina’s in deel 1 wordt al verwezen naar het aanstaande vervolg. Onderwerpen die in het eerste boek relatief beperkt aan bod komen (bijvoorbeeld belastingen en belastingcombinaties, materiaaleigenschappen en het schematiseren van constructies) worden in het tweede boek uitvoerig uit de doeken gedaan.

  • Meer informatie over Mechanica+constructie 1, inclusief een PDF van de inhoud en enkele voorbeeldpagina’s, vindt u op deze webpagina van Bouwen met Staal. Daar kunt u het boek ook bestellen, voor € 67,50 per ex. óf als uw bedrijf lid is van Bouwen met Staal voor € 62,50 p. st.