Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Vakgroep gaat MKB bijspijkeren in 3D-printen

FPT-VIMAG heeft een nieuwe vakgroep in het leven geroepen om de kennis van 3D-printen binnen het midden- en kleinbedrijf te verruimen.

« terug naar Nieuws

19 maart 2021

FPT-VIMAG heeft een nieuwe vakgroep in het leven geroepen om de kennis van 3D-printen binnen het midden- en kleinbedrijf te verruimen.

3D-printen heeft alles in zich om de komende jaren uit te groeien tot veelgebruikte productietechniek. Toch wordt dit potentieel nog onvoldoende benut, vindt de Federatie Productie Technologie (FPT-VIMAG). Daarom heeft de nationale brancheorganisatie van leveranciers van machines, gereedschappen en automatiserings- en besturingssystemen een vakgroep 3D-printing ingesteld.

De groep gaat de komende tijd onder meer een online tool ontwikkelen om het proces van 3D-printen voor eenieder inzichtelijk te maken. Daarnaast worden de beschikbare opleidingen in 3D-printing in kaart gebracht en een whitepaper samengesteld over de ontwikkeling van de nieuwe productietechniek in Nederland.

De vakgroep is geformeerd uit elf verschillende fabrikanten en importeurs, allen bij VPT-VIMAG aangesloten en elk met zo hun eigen specialismen in 3D-printing, bijvoorbeeld op het gebied van software of in nabewerking. De groep bestaat uit: Additive Industries, Bendertechniek, Cadmes, Dymato, Landré Machines, Leering Hengelo, Renishaw Benelux, Rösler Benelux, Siemens Nederland, TRUMPF Nederland en Valk Welding.

Door deze brede vertegenwoordiging is over alle onderdelen en aspecten van het 3D-printen de benodigde kennis voor handen. De vakgroep gaat zich ook inzetten voor de promotie van de 3D-printing. Zo gaat de groep inhoudelijk adviseren bij de organisatie van de Technishow. Dit grote evenement voor de productietechnologie, met aandacht voor onder meer verbindings- en oppervlaktetechniek, software, robotics en additive manufacturing, staat gepland van 15 tot en met 18 maart 2022 in de Utrechtse Jaarbeurs.

  • fpt-vimag.nl
  • Foto’s: 3D-geprinte stalen knoop, toegepast in de constructie van het (kunststof) dak van het gerenoveerde 6 Bevis Marks kantoorgebouw in Londen (architect Adrian Priestman, 2013).