Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Wereldstaalproductie iets afgenomen

De productie van staal in de wereld is in de maand augustus iets teruggelopen in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit de jongste cijfers van worldsteel.

« terug naar Nieuws

27 september 2021

De productie van staal in de wereld is in de maand augustus iets teruggelopen in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit de jongste cijfers van worldsteel.

Elke maand brengt worldsteel (World Steel Association) de productiecijfers bijeen van de 64 landen die bij de mondiale koepel zijn aangesloten. Gezamenlijk zijn ze verantwoordelijk voor 98 procent van de totale staalproductie in de wereld. In augustus 2021 blijkt de productie in al deze landen met gemiddeld 1,4% te zijn gedaald ten opzichte van augustus 2020. De totale omvang bedraagt daarmee 156,8 miljoen ton staal.

De productie-afname komt primair voor rekening van Azië en Oceanië. Deze twee continenten, traditioneel goed voor het leeuwendeel van de wereldproductie, laten voor de maand augustus een gemiddelde daling noteren van 7,3%. In juli was hier de teruggang al voorzichtig ingezet: –2,5% ten opzichte van juli vorig jaar.

Net als in juli is in alle andere werelddelen sprake van flinke stijgingen. Het grootst zijn de toenamen in Afrika en Noord-Amerika: 38,2 respectievelijk 24,4 procent meer dan in augustus 2020. Ook Europa blijft ’t goed doen. De 27 landen van de Europese Unie halen een plus van 11,6 procent. De overige Europese landen blijven de EU nipt voor: 11,7%.

De wereldwijde productie van staal vanaf maart 2020 tot en met augustus 2021 (© worldsteel).

De top 5 van landen met de grootste staalproductie blijft ongewijzigd: China, India, Japan, de Verenigde Staten en Rusland. In China is de productie weliswaar met 13,2 procent gekrompen, maar met 83,2 miljoen ton staal gaat het land nog steeds onbedreigd aan kop. Runner-up India volgt op grote afstand met 9,9 miljoen ton.