Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Wim Quist (1930–2022)

Afgelopen zaterdag is architect Wim Quist op 91-jarige leeftijd overleden. Dat meldt Quist Wintermans Architekten op haar website.

« terug naar Nieuws

14 juli 2022

Afgelopen zaterdag is architect Wim Quist op 91-jarige leeftijd overleden. Dat meldt Quist Wintermans Architekten op haar website.

Wim Quist, geboren Amsterdammer, maakte als architect vooral furore in Rotterdam. Na een dienstverband bij Gemeentewerken Rotterdam begon hij in dezelfde stad in 1960 een eigen architectenbureau dat in 1995 samenging met Architektenburo Wintermans en sindsdien opereert onder de naam Quist Wintermans Architekten.

Met zijn ontwerpen van ferme en strakke gebouwen als de Robeco-toren aan de Coolsingel, de Rotterdamse Schouwburg op het Schouwburgplein, het Maritiem Museum aan de Leuvehaven en kantoorgebouw Willemswerf aan de Boompjes staat hij eind jaren ’80 aan de wieg van de ‘gedurfde architectuur’ en de ‘nieuwe skyline’ van Rotterdam.

Maar ook buiten de Maasstad tekent Wim Quist voor een ruim assortiment aan bekende bouwwerken, van het Museon en het Omniversum in Den Haag en Beelden aan Zee in Scheveningen tot de watertoren aan de Antoon Coolenlaan in Eindhoven.

Van 1968 tot 1975 was Quist als hoogleraar architectuur verbonden aan de TU Eindhoven. Aansluitend, van 1975 tot en met 1979, fungeerde hij als Rijksbouwmeester.

Vanuit de Rotterdamse Westerstraat is Quist Wintermans Architekten nog steeds actief in het ontwerpen van – bijvoorbeeld – bruggen en viaducten. Recente referenties in dit segment zijn het Jan Linzelviaduct over de A4 bij Den Haag, de Weerwaterbrug van de Floriade 2022 in Almere en de spoor-/fietsbrug over de IJssel bij Zwolle.

  • qwa.nl
  • Projectfoto’s (v.l.n.r.): Maritiem Museum aan de Leuvehaven met op de achtergrond de Robeco-Toren aan de Coolsingel en Jan Linzelviaduct over A4, Ypenburg, Den Haag.