Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

World Steel Association: ‘Wereldstaalproductie teruggevallen’

Niet geheel onverwacht blijkt de wereldwijde productie van staal in de maand maart sterk gekrompen als gevolg van de coronacrisis. Vergeleken met maart 2019 is de productie over maart 2020 met 6,0 procent afgenomen. Dit blijkt uit de zojuist gepubliceerde cijfers van World Steel Association.

« terug naar Nieuws

Elke maand inventariseert worldsteel de ontwikkelingen in de staalfabricage binnen 64 landen. Het beeld over maand maart 2020 stemt somber. Het leeuwendeel van de landen laat een productiedaling optekenen. Voor de landen van de Europese Unie komt die afname uit op gemiddeld 20,4 procent. Grootste ‘verliezers’ zijn Kroatië (–100%), Italië (–40,2%), België (–36,9%) en Griekenland (–33,3%).

Productiestijgingen zijn er echter ook. In Finland bedraagt de toename 7%. Opvallend is de plus van Noorwegen: + 22,8%. De Europese landen die geen deel uitmaken van de Europese Unie, laten een gemiddelde stijging zien van 1,9%.

EU-land Nederland behoort echter tot de dalers. De productie in ons land is de afgelopen maand met 6,3% teruggelopen ten opzichte van maart vorig jaar. Over het gehele eerste kwartaal is de gemiddelde afname 3,6 procent, vergeleken met het eerste kwart van 2019.

Over maart 2020 is Nederland goed voor een maandproductie van 573 duizend ton. Daarmee bevindt ons land zich in de middenmoot van de ranglijst van 64 landen. China gaat onbedreigd aan kop met een maandproductie van bijna 79 miljoen ton. Dat is grofweg de helft van de totale wereldproductie van 147 miljoen. De andere landen volgen China op forse afstand. De tweede plek is voor India met 8,6 miljoen. Met 8,2 miljoen ton bezet Japan de derde plaats. Nog drie andere landen halen een maandproductie van meer 5 miljoen ton: Verenigde Staten (7,2), Rusland (5,8) en Zuid-Korea (5,7).

  • De maandcijfers van worldsteel zijn nader te bekijken in de Steel Data Viewer.
  • Foto: AFP.