Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Hoofdkantoor Fokker Technologies, Papendrecht

Vliegtuigonderdelenproducent Fokker Technologies heeft al sinds jaar en dag een fiks fabriekscomplex aan de Industrieweg in Papendrecht. Eind dit jaar krijgen deze productiefaciliteiten, nog geen 600 m verderop, gezelschap van een modern (inter)nationaal hoofdkantoor dat de huidige hoofdzetel uit 1962 vervangt. Het ontwerp van AGS Architects belooft een bezienswaardig gebouw met werkplekken voor zo’n 250 Fokker-medewerkers, omgeven door groen en sportvelden en met uitzicht op het water van de Merwede en de historische stadskern van Papendrecht.

« terug naar Architect + Staal maart 2018

AGS heeft in totaal 6.500 m2 bvo vervat in verschillende gestapelde bouwvolumes. Hierdoor presenteert het negenlaagse gebouw zich als een compacte en gelede vorm in het vlakke Papendrechtse landschap. De rechthoekige onderbouw bestaat uit een tweelaagse plint met de entree en receptie, het servicecenter en vergaderzalen en vier kantoorlagen. De bovenbouw is rond en begint met een verdieping voor het restaurant en dakterras, om te eindigen in twee topverdiepingen waarin het Sale Center en het bestuurscentrum worden gesitueerd.

Aan de duurzaamheid van het kantoor is gedacht door toepassing van onder meer een warmte- en koudeopslag in bodem, aangestuurd door warmtepompen. De aansluiting op aardgas blijft achterwege. In de elektriciteitsbehoefte wordt voorzien via zonnepanelen op de daken van de naburige Fokker-fabriekshallen.

De openheid en vrije indeelbaarheid van het gebouw vindt zijn oorsprong in de draagconstructie: een ruimtelijk staalskelet van kolommen en liggers met kanaalplaatvloeren op de verdiepingen. De eenvoudige constructieopzet van de hand van IMd Raadgevende Ingenieurs maakt niet alleen kolomvrije plattegronden, maar ook de ophangconstructie in de bovenbouw economisch haalbaar.

Een betonnen kern zorgt voor de stabiliteit en voor afvoer van de krachten uit de ophangconstructie van de bovenbouw. Vanwege de krachtswerking en de gevraagde slankheid zijn de verdiepingvloeren van de bovenbouw uitgevoerd als staalplaat-betonvloer. Bijkomend voordeel is dat de bovenbouw zonder stempels kan worden opgebouwd. De ophangconstructie wordt opgenomen in de technische ruimten op de bovenverdieping.

De bouw komt op het conto van Strukton Worksphere dat de aannemingsopdracht van de gemeente Papendrecht via Europese aanbesteding heeft binnengehaald. De eerste paal ging begin november vorig jaar de grond in. Voor eind dit jaar staat de oplevering gepland.

 

ADO, mrt. 2018.