Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Float House, Delft

De principes van intensief ruimtegebruik en licht bouwen komen samen in Float House, een nieuwe waterwoning in Delft naar gezamenlijk ontwerp van XX architecten (Jouke Post) en Arconiko architecten.

« terug naar Architect + Staal januari 2018

Float House is een van de zes drijvende woningen waarvoor de gemeente Delft een breed water heeft laten graven langs de Glaskolksingel. De woningen maken uiteraard geen aanspraak op schaarse bouwgrond, maar vormen bovendien een tegenreactie op de groeiende ‘verharding’ van veel Nederlandse steden. Hierdoor dreigt een gebrek aan waterbergingscapaciteit bij (zware) regenval. Bouwen op het water maakt het mogelijk de toenemende verharding af te remmen en de waterbergingscapaciteit op peil te houden.

Voor licht bouwen – een logisch uitgangspunt bij een drijvende woning – is een beroep gedaan op het bouwsysteem van aannemer Balance d’eau. Dit systeem bestaat uit een waterdichte kunststofbak met daarin een lichtgewicht staalskelet met lichte betonvloeren en metal stud wanden. Omwille van bouwsnelheid en maatnauwkeurigheid worden de bak en het casco op de vaste oever gemonteerd en daarna als geheel te water gelaten en naar de eindbestemming gevaren.

Het bouwsysteem bood de ontwerpers alle ruimte om de drijvende woning de karakteristieken van een vrijstaande villa mee te geven; met het uitzicht over het water als onderscheidend pluspunt. De ruimtelijke constructie staat hierbij aan de basis van het open interieur.

Vanaf de oever is de woning via een steigertje toegankelijk, waardoor de begane grond iets verhoogd boven het maaiveld en de waterspiegel uitkomt. Dit geeft vanuit de woonkamer en keuken een riante uitkijk, vanuit de woonkamer zelfs in vier richtingen.

Een uitkragend balkon werkt als verlengstuk van de living en optimaliseert de relatie tussen binnen en buiten. Aan de woning is een drijvend terras toegevoegd, vanaf de begane grond via een buitentrapje bereikbaar. De bibliotheek, eveneens op de begane grond, heeft een open pui met oriëntatie op de avondzon. Een raam in de wand tussen bibliotheek en keuken maakt het doorzicht tussen de verschillende ruimten op de begane grond compleet.

De verdieping bevat de masterbedroom en badkamer. Aan de slaapkamer is een beschut terras met jacuzzi gekoppeld. In de kelder zijn de kinderslaapkamers, hobbyruimte én een fietsenstalling. Een buitenberging bij de 240 m2 grote waterwoning is daarmee uitgespaard.

Het constructief ontwerp van het Floathouse is afkomstig van Bartels & Vedder.

ADO, jan. 2018.