Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

The Joan, Amsterdam

« terug naar Architect+Staal december 2021

Wegbereider voor duurzame werkstad

Opvallend, uitnodigend, inspirerend, multifunctioneel, flexibel, gezond en bijzonder duurzaam. Met deze karakteristieken vervult kantoor- en bedrijfsverzamelgebouw The Joan I de voortrekkersrol en voorbeeldfunctie voor de verdere toekomstige bebouwing van Werkstad OverAmstel, de herontwikkeling van het bestaande Amstel Business Park in Amsterdam-Zuid. The Joan I, op dit moment in aanbouw in de oksel van de A10/A2, krijgt de beschikking over 24.000 m2 kantoor-, bedrijfs- en publieksruimten. Ruim 240 parkeerplaatsen zijn voorhanden in het naburige parkeerhuis The Joan II. Het ontwerp van het gebouwenpaar komt op naam van OZ architecten.

Deelgemeente Ouder-Amstel heeft ’t helder op het netvlies staan: het monofunctionele en ietwat verstilde Amstel Business Park in Amsterdam Zuid moet de komende jaren veranderen in een levendige, multifunctionele en toekomstbestendige ‘Werkstad OverAmstel’. Het gebied, ingeklemd tussen de A10 en de A2, is voorbestemd als ‘the place to be’ voor een rijke schakering aan bedrijven en organisaties uit tal van bedrijfstakken, van IT & multimedia en mobiliteit & logistiek tot food & hospitality en fashion & design. Met zo’n pluriforme populatie is de werkstad dan de plek om met elkaar te creëren, innoveren en produceren, maar dan wel graag op een duurzame en gezonde manier.

Voor de implementatie van deze visie in de praktijk, werkt The Joan I als ambassadeur. Als een van de eerste nieuwbouwprojecten in het kader van de gebiedstransformatie, laat het negenlaagse gebouw zien hoe je werk, comfort, gezondheid en duurzaamheid effectief combineert. De transparante huid van het gebouw en hoge plafonds zorgen voor een ruime toetreding van daglicht en een riant uitzicht over de omgeving. Door de verdiepingen ten opzichte van elkaar te verschuiven, ontstaat op elke laag aan de ene zijde een geriefelijke binnen-buitenruimte en aan de tegenoverliggende zijde een overstek dat de bouwmassa een geleding meegeeft. Rond de liften en trappenhuizen is, doorlopend over de verdiepingen, echte beplanting aangebracht. Behalve deze ‘groene longen’ heeft het gebouw klimaatplafonds, een met sedum bedekt dak, een WKO-installatie en pv-panelen op het dak voor de duurzame energievoorziening.

The Joan I is voorbereid op verandering van gebruik en functies. De verdiepingen, elk zo’n 2.600 m2 groot, zijn geheel naar wens van huurders in te delen. Dat kan zowel horizontaal als verticaal; ook het verbinden van twee verdiepingen via een nieuwe inpandige trap behoort tot de flexibele mogelijkheden. Al direct vanaf de oplevering is het gebouw multifunctioneel. Van het totaal van 24.000 m2 is zo’n 10.000 m2 bestemd voor kantoren, circa 12.500 m2 gaat fungeren als werkplaats of atelier voor bedrijven in de creatieve industrie en zo’n 4.000 m2 dient als vergadervoorziening. De horecafunctie beslaat zo’n 500 m2 in de plint van het gebouw en staat ook open voor publiek.

De transparantie, openheid, flexibiliteit en duurzaamheid van het pand worden gefaciliteerd door de skeletvormige draagconstructie met kanaalplaatvloeren en ruimtelijke vakwerken in de gevelzones.

Wie met auto of fiets naar The Joan I komt, kan parkeren aan de overzijde van de straat in The Joan II. Dit parkeerhuis van circa 11.000 m2 biedt 376 plaatsen voor auto’s en 155 voor fietsen, verdeeld over de drie bovengrondse bouwlagen. De installaties van de Joan II worden volledig gevoed door de (duurzame) hoofdinstallatie van The Joan II.

Projectgegevens

Locatie: Joan Muyskenweg 28–32, Amsterdam • Omvang: 24.000 m2 • Verwachte oplevering: begin 2022 • Hoogste punt: september 2021 • Start bouw: begin oktober 2020 • Opdracht: Being • Vastgoedbelegging: Cromwell Property Group • Architectuur: OZ architecten • Constructief ontwerp en advies duurzaamheid, brandveiligheid, bouwfysica en installatietechniek: Arcadis • Projectmanagement en kostenadvies: Drees & Sommer • Hoofduitvoering: Visser & Smit Bouw en Kropman Installatietechniek • Staalconstructies en kanaalplaatvloeren: Voortman Steel Construction • volg de bouwthejoan.nl • Impressies: Proloog en A2 Studio / OZ architecten • Foto’s: Being, Visser & Smit Bouw, skycrapercity • Redactie: Arend Dolsma (Bouwen met Staal), november 2021