Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

De Verbinding, Utrecht

« terug naar Architect+Staal december 2021

De Verbinding

Dura Vermeer is hard op weg een netwerkorganisatie te worden, waarbij ontmoeten, inspireren en co-creëren centraal staan. Het nieuwe Dura Vermeer Inspiration Center aan de A2 bij Utrecht gaat daar zeker bij helpen. De nieuwbouw, naar ontwerp van Monk Architecten, vormt sinds oktober vorig jaar de centrale ‘samenwerkplek’ van medewerkers en directies van de vier werkmaatschappijen van de bouwonderneming. Relaties en andere bezoekers wacht er een gastvrij onthaal, een ‘kijkje in de keuken’ en inspiratie voor toekomstige bouwprojecten. Vandaar ook de doopnaam ‘De Verbinding’. Naast verbindend is het gebouw vooral ook de exponent van wat zijn eigenaar/gebruiker voorstaat: duurzaamheid en digitalisering.

Vaak is een bedrijfslogo op de gevel toch wel nodig om kenbaar te maken welk bedrijf zich in het pand ophoudt. Ook op het Dura Vermeer Inspiration Center prijkt het logo van de gebruiker, maar ’t had eigenlijk niet eens gehoeven. Aan alles is glashelder dat hier een ambitieuze, stoere, no-nonsense bouwonderneming is gehuisvest. De robuuste hoofdvormen van de twee gebouwvleugels gaan gehuld in kloeke, donkere stalen gevelplaten, afgewisseld met vliesgevels waarvan de kleur van het glas refereert aan de steunkleur groen in het bedrijfslogo. De vleugels worden verbonden door een iets lagere tussenbouw die nagenoeg geheel – van vloer tot plafond – transparant is gemaakt met diezelfde vliesgevels van groenig glas.

Het langgerekte driedelige ensemble, een kleine 7.500 m2 groot, strekt zich uit langs de A2, als sluitstuk van de bebouwde strook annex geluidswal voor woonwijk Leidsche Rijn. Het gebouw ligt direct aan een afrit van de A2 en vlakbij station Utrecht Leidsche Rijn, waarmee wordt voldaan aan de basisvoorwaarde voor ontmoeten en verbinden: een vlotte bereikbaarheid.

Het centrale gebouwdeel vormt de eerste inpandige kennismaking met het Dura Vermeer Inspiration Center. De entree mondt uit in een royale, open en ‘groene’ brasserie. Vandaaruit slingeren houten trappen dwars door het gebouw naar de verdiepingen.

Een van de vleugels, gesitueerd aan het uiteinde van de kavel, biedt onder meer plaats aan Thuis. In deze showroom van bijna 2.500 m2 zet het bedrijf haar producten en diensten voor (aspirant) huiseigenaren in de etalage; van uitbouwen en dakkapellen tot keukens, badkamers en vloer- en wandafwerking. Aan de andere zijde van de entree en met kantoorgebouw Het Facet als naaste buur ligt de kantoorfunctie. Voor de divisies van Dura Vermeer zoals Bouw- en Vastgoed en Railinfra en diensten als Kwaliteit, Arbo en Milieu is hier zo’n 3.300 m2 kantoorruimte ingedeeld met open en flexibele werkplekken, gesloten bel- en vergaderruimten en (voor ontmoeting en ontspanning) loungehoeken en zitjes.

Twee kernbegrippen in de concernstrategie van Dura Vermeer – duurzaamheid en digitalisering – vormen tevens de pijlers onder ontwerp en uitvoering van De Verbinding.

De duurzaamheidsambitie is onder meer vertaald in eigen duurzame energievoorziening middels PV-panelen op het dak en PV-cellen in de glasgevels, energiezuinige verlichting met aanwezigheids- en daglichtregeling, lucht/water-warmtepompen in plaats van een gasaansluiting en waterzuinige toiletten en douches. Het uitbundig gebruik van échte planten in de daktuin en in het interieur, bijvoorbeeld bij de brasserie en de zithoeken, zorgt voor biodiversiteit en zuivering van de lucht. De gezondheid van de gebruikers krijgt een extra boost door de trap aan te wijzen als voorliggende voorziening voor verticaal transport. De lift in het gebouw is voorbehouden aan minder-validen en goederen. Voeg daaraan toe dat de draagconstructie een demontabel staalskelet is en de toekenning van het oplevercertificaat BREEAM-NL Excellent is wel verklaard.

De gebouwconstructie is opgebouwd uit prefab betonnen kernen met daaromheen een staalskelet, mede vanwege de gewenste grote vrije overspanningen. De verdiepingvloeren van kanaalplaten met gewapende druklaag zijn deels opgehangen aan forse stalen dakliggers. De begane-grondvloer is van in het werk gestort beton en daarmee geschikt voor zware installaties en mock-ups in de showroom. De stalen gevelbeplating heeft een achterconstructie van houtskeletbouwelementen.

Het kernbegrip digitalisering komt tot wasdom in diverse installatietechnische slimmigheden, ten faveure van dat eerste kernbegrip duurzaamheid. Zo beschikt het gebouw over zogeheten biodynamische verlichting waarbij lichtintensiteit en -tonen zijn af te stemmen op het moment van de dag of het gebruik van het vertrek. Het klimaatsysteem is toegerust met digitale sensoren in de beglazing die (per raam) reageren op de omstandigheden en de zonwering kunnen aansturen. Het klimaat in de verschillende vertrekken is eenvoudig in te regelen en weer te wijzigen. De resultaten ervan worden voortdurend zichtbaar gemaakt via displays in elke ruimte.

Projectgegevens

Locatie: Hertogswetering/A2, Leidsche Rijn, Utrecht • Omvang: 7.500 m2 • Oplevering: oktober 2020 • Start bouw: mei 2019 • Opdracht: Dura Vermeer Vastgoed • Architectuur: Monk Architecten • Constructief ontwerp: Pieters Bouwtechniek • Bouwkundig advies: HFB • Advies bouwfysica en brandveiligheid: DGMR • Advies installatietechniek: Ingenieursbureau Linssen • Interieurontwerp kantoren: D/Dock • Interieurontwerp showroom: Claessens Erdmann • Groenvoorzieningen: MOSS (Makers of Sustainable Spaces) • Projectmanagement: Cheese Development • Hoofduitvoering: Dura Vermeer Bouw • Gebouwwandeling in 30 seconden, video Dura Vermeer, YouTube, dec. 2021 • Foto’s: Peter Cuypers en Dura Vermeer • Redactie: Arend Dolsma (Bouw