Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Technova College, Ede

« terug naar Architect+Staal januari 2019

Techniek in de etalage

Met drie afdelingen – Beeld & Geluid, Media & ICT en Techniek & Technologie – is het ROC A12 sinds kort terug te vinden in het Technova College. Bij aankomst op de campus in Ede wordt direct duidelijk dat de school uit is op een hechte relatie met de omgeving en intensieve samenwerking met het bedrijfsleven in de regio. Transparante gevels, open plattegronden en een stoer interieur – bedacht door architectenbureau cepezed en cepezedinterieur – tonen een interactieve leer- en broedplaats voor ontwikkelingen in de techniek en een uitnodigend meetingpoint voor onderwijs en praktijk.

Het hart van de nieuwbouw heet de ‘innovatieve werkplaats’: een dubbelhoge ruimte waar de drie ROC-opleidingen hun vernieuwende producten laten zien en studenten, docenten en representanten van het bedrijfsleven elkaar kunnen ontmoeten. Direct naast de innovatieve werkplaats huist het collegetheater. Door de scheidingswand tussen beiden weg te schuiven, ontstaat een nog grotere zaal waarin het theater als podium is te gebruiken en de werkplaats dienst doet als ‘tribune’. De verkeersruimte op de verdieping is dan in te zetten als theaterbalkon.

Werkplaats en theater vormen tevens het centrum van de publiekelijke ruimte op de begane grond, met restauratieve voorzieningen en een entree aan beide langszijden van het gebouw en de receptiebalie midden in de straat tussen de beide entrees. Praktijkruimten voor onder meer engineering en metaalbewerking hebben hun plek gevonden in de zijbeuken van het gebouw, voornamelijk langs de transparante gevels. Eveneens langs de gevels, maar dan op de verdieping liggen de theorielokalen, vergezeld van de robotics-praktijkruimte en de foto- en videostudio’s. Dankzij de vrije indeelbaarheid lenen deze zones zich voor uiteenlopende functies, niet alleen leslokalen maar bijvoorbeeld ook workshopruimten of kantoren. Het interieur van het gebouw past naadloos bij een school voor techniek. De inrichting ademt een industriële sfeer, met sterke kleuraccenten en veelal uitgevoerd in materialen waarmee de studenten zelf ook dagelijks in de weer zijn: hout en staal.

Voor de bouw van het Technova College heeft de Christelijke Onderwijsgroep, waartoe ROC A12 behoort, het Team techINnova in de arm genomen. Dit consortium van lokale ondernemingen – Bruil Bouw, Kreeft Bouw en ITN Installatietechniek – heeft het ontwerpwerk vervolgens toebedeeld aan cepezed. Voor het consortium waren – naast de uitvoering– ook het onderhoud en energiegebruik belangrijke componenten van de opdracht. Het gebouw is BENG (bijna energieneutraal) geworden. De benodigde energie wordt verkregen uit zonnepanelen en een biomassacentrale. De ventilatie voldoet aan de normen voor Frisse Scholen Klasse B. De transparante geveldelen en royale lichtstraten staan garant voor de daglichttoetreding.

Om het Technova College kwijt te kunnen op de Edense campus, zijn enkele oudere gebouwen verwijderd. Eén gebouw is blijven staan en maakt nu integraal deel uit van de nieuwe huisvesting. De oudbouw is toegerust met eenzelfde nieuwe gevel als de nieuwbouw: inpandige integratie, bevestigd door een eenduidig aanzicht. Dat de oudbouw er al eerder was, valt nu alleen nog af te lezen aan de iets grotere hoogte.

Het 10.297 m2 grote gebouw is in augustus vorig jaar opgeleverd. In het project waren als adviseurs betrokken IMd Raadgevende Ingenieurs (constructies), DGMR (bouwfysica, brandveiligheid en duurzaamheid) en Huisman en Van Muijen (installaties). Binnen het Team techINnova fungeerde TN als installateur, Kreeft Bouw als bouwkundig aannemer en Bruil Bouw als staalbouwer. De gevelbouw werd verzorgd door Interdam. In oktober 2018 is de feestelijke opening gevierd.

cepezed

• Foto’s: cepezed | Lucas van der Wee.