Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

UpMountain, Amstelveen

« terug naar Architect+Staal januari 2019

Bergdorp boven stadshart

Nog net voor het kerstreces 2018 heeft gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM het startsein gegeven voor de bouw van UpMountain: een luxe appartementengebouw bovenop een nieuwe parkeergarage naast een volledig gerenoveerd warenhuis in het centrum van Amstelveen. Rijnboutt tekent voor het ontwerp van het driedelige nieuwbouw- en renovatieproject. UpMountain wordt de bezienswaardige bekroning, naar een bouwwijze die wel wat meer navolging verdient bij hoogbouw met woonfunctie in ons land: betonnen kern met staalskelet.

UpMountain gaat verrijzen op een nieuwe Q-parkgarage. Deze moderne parkeervoorziening, goed voor 450 auto’s en toegankelijk via ruime hellingbanen, moet zijn krappe en benauwde voorganger doen vergeten. Vanaf verschillende niveaus gaat de garage toegang bieden tot het naastgelegen warenhuis: een voormalig V&D-pand van 21.000 m2 dat voor de nieuwe gebruiker Hudson’s Bay wordt omgevormd van een gesloten bastion tot een uitnodigend winkelgebouw. Daartoe wordt het oorspronkelijke betonskelet met cassettevloeren voorzien van een nieuwe, transparante gevel.

Sluitstuk van het project (in de volgorde van uitvoering) óf hoogtepunt (zo u wilt) is UpMountain. Met ruime, omgaande balkons en een schakering aan grote terrassen verheft dit woongebouw zich als een dynamisch bergdorp boven het winkelgebied. De terrassen zijn ontstaan door aan de zonnige zuidzijde de gevels trapsgewijs terug te leggen. De plastisch vormgegeven balkonranden en gevelkolommen bewaken de verwantschap met de nieuwe omhulling van het onderliggende warenhuis. Het is slechts een voorbeeld van afstemming in detaillering waarmee Rijnboutt de drie onderdelen woongebouw, warenhuis en parkeergarage, hoe verschillend ook in functie en karakter, bijeenbrengt tot een logisch ensemble.

Behalve een weids uitzicht over Amstelveen beschikken de woningen over een eigen afgesloten parkeerdek boven op de parkeergarage dat ook vanuit deze garage via een aparte hellingbaan bereikbaar is. Elke woning krijgt standaard één plek op het dek, maar in de onderliggende openbare garage zijn extra plaatsen te huren.

Boven de parkeerdeklaag biedt UpMountain zes woonlagen met in totaal 45 appartementen, verdeeld in 17 woningtypen. Ze variëren in grootte van zo’n 80 m2 tot bijna 400 m2. Grote gemene deler is de flexibiliteit. De in- en afbouw van de woningen is onafhankelijk van de draagconstructie van het woongebouw. Hierdoor zijn de appartementen geheel naar individuele woonwensen in te delen en af te werken en desgewenst in de toekomst te wijzigen. Ook het samenvoegen of splitsen van appartementen is mogelijk. Op hun beurt hebben deze aanpassingen geen effect op het casco dat daarmee een lange economische levensduur tegemoet kan zien.

Het zevenlaagse casco van de ‘optop’ wordt opgebouwd uit staal rondom een betonnen kern die vanaf de begane grond doorsteekt naar de bovenste laag 13. In de kern komt straks de lift, maar tijdens de bouw biedt ’t onderkomen aan de liftkraan. Om aan te sluiten op het stramien van de onderliggende parkeergarage (10,3 x 15 m) worden de onderste twee lagen van UpMountain uitgevoerd als overgangsconstructie van stalen vakwerken die 15 m overspannen. Op de vakwerken komt een staalskelet met kanaalplaatvloeren. Stabiliteit wordt ontleend aan de betonnen kern, samen met enkele verbanden en raamwerken in de gevel.

In het hart van het woongebouw komt over de volle hoogte een atrium dat alle woningen ontsluit. Het glazen atriumdak levert het daglicht waarmee het (tijdelijk) verblijf in deze collectieve verkeersruimte wordt veraangenaamd. Aan het buitenplein krijgt het woongebouw nog een eigen entree voor aflevering van boodschappen en goederen.

AM, onderdeel van de Koninklijke BAM Groep, heeft UpMountain ontwikkeld in samenwerking met Top Vastgoed en FiMek estate. Van eigenaar ASR Vastgoed Vermogensbeheer kocht AM het opstalrecht voor warenhuis Hudson’s Bay en de Q-park garage. De hoofduitvoering van het gehele driedelige complex is in handen van AKOR. Boersema Installatie Adviseurs verzorgt de installatietechnische adviezen. LBP Sight levert het brandveiligheidsadvies. De constructeur heet IMd Raadgevende Ingenieurs.

De oplevering van UpMountain is voor later dit jaar voorzien, maar de woningen zijn al verkocht. Of, misschien zijn er nog één of twee vacant, kijk op: www.livingupmountain.nl

Rijnboutt

• Impressies: Rijnboutt en Living Up Mountain.