Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Yotel, Amsterdam

« terug naar Architect+Staal januari 2020

Hotel Yotel

In iets meer dan een jaar tijd een compleet hotel bouwen. Dat ’t kan, is aangetoond met Yotel Amsterdam, naar ontwerp van Studioninedots. Half augustus 2018 startte de bouw van het ‘all inclusive’ hotel voor toeristen en zakelijke reizigers op het voormalige industrieterrein Buiksloterham in Amsterdam-Noord. Begin december vorig jaar namen de eerste gasten hun intrek. De korte bouwtijd zit ‘m in de brede inzet van geprefabriceerde staalconstructies en – voor de hotelkamers – een modulair bouwsysteem.

In samenwerking met DELVA Landscape Architects heeft Studioninedots de verlaten, 5.150 m2 grote kavel aan de Asterweg ingevuld met een ensemble van vijf verschillende volumes, gezamenlijk goed voor 6.500 m2 bvo. De vijf delen zijn weliswaar zelfstandig, variërend in hoogte, oriëntatie en functie, maar vormen niettemin een coherent geheel door de duidelijke onderlinge koppelingen en een integrale projectering in een parkachtig landschap. Transparante plinten versterken de samenhang tussen de volumes en zorgen in combinatie met de omliggende tuinen voor een vloeiende overgang en vanzelfsprekende wisselwerking tussen binnen en buiten.

De relatie met de omgeving wordt verder bekrachtigd door het restaurant met buitenterras en aanlegsteiger aan het Tolhuiskanaal, de centrale lobby voor gasten en omwonenden en de patio met optie voor een openluchtbioscoop. Met deze publieke functies is het nieuwe hotel van toegevoegde waarde als Buiksloterham over enige tijd is getransformeerd tot nieuwe stadswijk. Het hotel sluit aan op belangrijke verbindingswegen als de Asterweg en het nieuwe voet-/fietspad met toekomstige brug over het kanaal naar filmmuseum EYE.

Yotel Amsterdam omvat twee hoge beddenhuizen, gesecondeerd door drie eenlaagse paviljoens. De paviljoens hebben een stalen draagconstructie (in het zicht) op een in het werk gestorte vloer en met een dak van geperforeerde staalplaat. De beddenhuizen met in totaal 202 hotelkamers zijn uitgevoerd met geprefabriceerde, zelfdragende modules. Ze zijn in de fabriek bekleed met verticale gevelpanelen van gerecycled aluminium met een titanium kleur, afgewisseld met eveneens verticale glasstroken. De combinatie van aluminium en glas is op alle gevels consequent doorgevoerd. Hierdoor staat het gehele exterieur garant voor een subtiel spel tussen licht en donker en wordt treffend verwezen naar het industriële verleden van de locatie. Op de bouwlocatie zijn de modules, direct vanaf de vrachtwagen, gestapeld. Dit assemblageproces heeft slechts acht weken in beslag genomen.

De architecten kozen voor prefabricage omwille van de hoge bouwsnelheid en de gecontroleerde productieomstandigheden, maar ook om transportbewegingen en afvalstromen tijdens de bouw te beperken. Bovendien maken de geprefabriceerde materialen en constructies het Yotel Amsterdam tot een circulair hotel. Indien gewenst kunnen de bouwdelen op elk gewenst moment gemakkelijk uit elkaar voor hergebruik in toekomstige projecten.

Ook circulair is het watersysteem, ontwikkeld door bouwfysisch adviseur ARUP, installatieadviseur Techniplan en landschappelijk ontwerper Delva Landscape Architects. Via dit systeem wordt water na gebruik verzameld en gefilterd voor hergebruik. Daarmee wordt het doorgaans grote waterverbruik in hotels – al gauw 200 liter per kamer, per dag – fors teruggedrongen. Het hotel draait volledig op elektriciteit. Een deel van de benodigde energie komt uit PV-panelen op de eigen daken en die op een naastgelegen hal.

Het collectief aan duurzame, circulaire maatregelen heeft Yotal Amsterdam het BREEAM-certificaat Outstanding opgeleverd.

Het concept van de Yotel-hotels komt uit de koker van Yotel-oprichter Simon Woodroffe. Hij heeft de idee van het mondaine, eerste klas reizen per vliegtuig vertaald in luxueuze hotelcabines die ook toegankelijk zijn voor de smallere beurs. De karakteristieken van luxe hotelkamers zijn verwerkt in kleinere, slimme ruimten met een verstelbare SmartBed, verfrissende moesson regendouche en ‘techno wall’ met smart tv. De kamers zijn één, twee dan wel drie units breed. Het hotel in Amsterdam-Noord is een van de stadshotels van Yotel. Daarnaast zijn, onder de naam Yotelair, uitwerkingen van het concept te vinden op de vliegvelden Londen Gatwick, London Heathrow, Charles de Gaulle in Parijs en Amsterdam Schiphol.

Projectgegevens:

Locatie: Asterweg, Amsterdam-Noord • Omvang: 6.500 m2 • Ingebruikname: november 2019 • Start bouw: augustus 2018 • Opdracht: Starwood Capital, Yotel • Projectontwikkeling: Being Development • Architectuur: Studioninedots • Landschapsontwerp: DELVA Landscape Architects • Constructief ontwerp: IMd Raadgevende Ingenieurs • Bouwfysisch advies: Arup • Installatie-advies: Techniplan • Hoofduitvoering: Heddes Bouw en Ontwikkeling • Modules: Ursem • timelapse bouw (Being Development, december 2019, Vimeo) • Afbeeldingen: Walter Herfst, Studioinedots en Yotel • Redactie: Arend Dolsma (Bouwen met Staal), januari 2020.