Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Full Account, Venlo

« terug naar Architect+Staal maart 2023

Kracht in vorm

‘Een complexe vorm, met een rustige uitstraling’, ‘een gevel als waar kunststuk van lef, technisch inzicht en handelsgeest’. Ja, de jury van de MDG-Architectuurprijs 2022 was zeer te spreken over het nieuwe kantoor van accountantsbureau Full Account in Venlo. Zo zeer, dat Jan Hermkes Architects de prijs in de categorie ‘Kracht in vorm en ambacht’ in ontvangst mocht nemen. Een blijk van waardering voor een architectonisch ontwerp dat verder gaat dan het sec accommoderen van functies.

Want ja, architect Hermkes heeft de nieuwbouw voor het accountantskantoor waarden meegegeven die de pure kantoorfunctie overstijgen. Zowel de dynamiek van het accountantsbedrijf als de geschiedenis van de locatie zijn samengebald in één golvende en glimmende gevel van gepolijst roestvast staal.

De golvende vorm verwijst primair naar de bedrijfsdynamiek, de materialisering in staal roept herinneringen op aan de oude spoorlijn die ooit langs de bouwkavel liep. Zelfs de architect, al had ie ’t zelf zo bedacht, was verrast toen de folies van de rvs-platen en de bouwsteigers waren verwijderd en de dubbele symboliek zich ontvouwde.

Het kantoorgebouw kijkt uit op de Krefeldseweg, een drukke verkeersader tussen het centrum en het noorden van Venlo. Op deze route liep tot 1943 een spoorlijn naar Duitsland. Hermkes greep dit gegeven aan om de gevel te laten uitvoeren in staal. Hierdoor werkt het kantoor voor het verkeer op de naburige weg als een eigentijdse seinpost. Vanaf de weg fungeert de gewelfde vorm als een spiegelende markering. Op de eerste verdieping biedt een groot bloemenraam een inkijk in de vergaderzaal. Vanuit het gebouw levert het venster een weidse blik op de omgeving.

Geheel naar wens van de opdrachtgever staat de golfvorm evenzeer voor de beweging en verandering die het accountantskantoor in haar dienstverlening voorstaat. De gevelbekleding van gepolijst roestvast staal, gerangschikt in losanges, weerkaatst bovendien de afwisseling in de omgeving. Bij elke wisseling van lichtval verandert ook de uitstraling van de huid.

Het nieuwe kantoor dient als uitbreiding van het bestaande kantoor van het accountantsbureau. Het contrast tussen de omhullingen van bestaand en nieuw valt niet te missen: ingetogen baksteen versus opzienbarend staal.

Full Account is niet de enige winnaar van de MDG Architectuurprijs 2022. In de andere categorie, ‘Kracht en eenvoud’, won het Isala Diaconessenhuis in Meppel, naar ontwerp van Vakwerk Architecten. De MDG Architectuurprijs is de jaarlijkse prijs van de vereniging toeleveranciers Metalen Dak- en Gevelmaterialen (MDG-NET), bestemd voor hoogwaardige toepassingen van metaal in de gevel.

Projectgegevens:

Locatie: Krefeldseweg, Venlo • Oplevering: november 2021 • Opdracht: Full Account Architectuur: Jan Hermkes Architects • Constructief ontwerp: Vissers & Vissers ingenieursbureau voor bouwconstructies • Uitvoering: Bouwbedrijf Boers • Installaties: Fraku Installaties • Elektra: Energa – Elektra • Video Verbouwing Full Account Venlo 2020, YouTube • Redactie: Arend Dolsma (Bouwen met Staal), maart 2023